Nagrađeni najzaslužniji prosvetni radnici (FOTO)

Požarevac

Događaji

Nagrađeni najzaslužniji prosvetni radnici (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac nagradio zaposlene u obrazovanju povodom Dana prosvetnih radnika.

Ideja o Danu nastavnika začeta je u Indiji 1962. godine, a kako je 1994. godine UNESKO prepoznao značaj obeležavanja tog datuma, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta i obeležava se u više od sto zemalja, ali se datum obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje. 


 „Želim da nemate ni najmanju dilemu da ste vi i škole u kojima radite gradu Požarevcu podjednako važni kao Univerzitet Kolumbija Njujorku, kao Harvard Kembridžu, kao Sorbona Parizu, ETF ili Pravni fakultet Beogradu.Sve te svetski poznate obrazovne ustanove ne bi bile na tako dobrom glasu i ne bi mogle da se hvale sjajnim umovima iz svojih klupa da u njih ti isti umovi nisu došli iz vaših klupa. Vi ste ih zarazili virusom znatiželje prema matematici, istoriji, geografiji, umetnosti, stranim jezicima i što je najvažnije, zarazili ste ih velikim snovima i ciljevima. Ti dečiji snovi koji kasnije postanu ciljevi vaša su zasluga i glavni razlog što vam Požarevac kaže jedno veliko hvala“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, obraćajući se prosvetarima na Svečanoj akademiji u Centru za kulturu Požarevac.


U svakoj državi je odabran važan datum za nacionalnu prosvetu, tako je u Srbiji izabran 8. novembar, dan rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, velikog reformatora srpskog jezika.  

Bez obzira na različite datume kada se obeležava, ovaj dan slavi nemerljiv značaj koji prosvetni radnici imaju u obrazovanju svakog deteta, pripremajući ga za izazove sa kojima će se susretati.
„Danas je veliki dan. Dan dostojan odabranih da živote svojih đaka pretvore u istinu, ljubav, pravdu, napredak i veru.Svima nama prosvetnim radnicima čini čast da se dušom i srcem zakunemo u sve što nam je sveto i dragoceno, da ćemo učiti svu decu pametno, dobro, plemenito, podjednako i sa verom. Nositi ime prosvetnog radnika je velika čast za one koji su birajući svoju profesiju izabrali dete”, kazala je Vesna Pejić, član Gradskog veća zadužena za prosvetu i zdravstvo,inače profesor razredne nastave.


Povodom Dana radnika u obrazovanju, grad Požarevac je dodelio nagrade zaposlenima za ostvarene izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu i saradnji u razvoju obrazovanja.
Povelju  za životno delo dobio je Periša Stanojević iz Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.


Program su pripremili: Muzička škola „Stevan Mokranjac“, Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“, Požarevačka gimnazija i vokalna grupa nastavnika muzičke kulture grada.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top