NACIONALNI DAN BEZ DUVANA: Odrasli puše i mene guše

Braničevo

Zdravlje

NACIONALNI DAN BEZ DUVANA: Odrasli puše i mene guše

Foto: plakat arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema kalendaru javnog zdravlja, duže od 20 godina, svakog 31. januara u Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvana.

Ove godine pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”,akcenat je stavljen  na opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, poštujući Zakon o zaštiti stanovništva o izloženosti duvanskom dimu, podržava kampanju i u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga koordinira i sprovodi zdravstveno vaspitne aktivnosti.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana 2018. godine, imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na značaj potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti, i osiromašuje porodice. Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdravstvenu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada. On pojačava nejednakost u zdravlju i pogoršava siromaštvo, jer najsiromašniji ljudi troše manje na osnovne potrebe kao što je hrana, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta. Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Zaštita stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvajanjem i primenom zakona je jedna od mera kontrole duvana predviđena Okvirnom konvencijom o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije. Srbija je ovu konvenciju ratifikovala 2006. godine.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine. Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte predviđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top