Na današnji dan oslobođen Požarevac u Prvom srpskom ustanku

Požarevac

Zabava

Na današnji dan oslobođen Požarevac u Prvom srpskom ustanku

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Takođe, 12. maja je rođen dr Vojislav Dulić.

Ustanici su 1804. oslobodili Požarevac od Turaka. Prvih dana marta te godine počeo je ustanički pokret u Požarevcu. Napad na Požarevac počeo je 7. marta, a prvi srpsko – turski sukob bio je u Ćirikovačkom lugu.

Opsada Požarevca trajala je svo do maja. Turci su predali Karađorđu Požarevac 24. maja. Karađorđe je tada boravio u ovom gradu oko deset dana, dok su Turci, Dunavom otplovili za Vidin. Prve starešine oslobođenog Požarevca bili su Milenko Stojković, Petar Dobrnjac i Miomir iz Lučice.

U Brežanu je 1900. rođen je dr Vojislav Dulić, general major sanitetske struke. Medicinski fakultet završava školske 1931/1932 i kao lekar radi u Požarevcu od 1939-1940. Specijalizaciju, iz oblasti dečijih bolesti prekida 30. septembra 1940. i odlazi u partizane.  

Bio je u radnom predsedništvu prvog kongresa lekara partizana održanom 1942. u Bosanskom Petrovcu. Nosilac je Partizanske spomenice i više ratnih odlikovanja. Umro je 2. februara1953. u Beogradu. Danas njegovo ime nosi Gradska bolnica i srednja Medicinska škola.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top