Na Badnji dan u kuću ulazi priroda kao Božije delo

Braničevo

Život

Na Badnji dan u kuću ulazi priroda kao Božije delo

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Sve što je stvoreno je Božije delo, to važi i za čoveka i za prirodu koja, na Badnji dan sa badnjakom ulazi u porodičnu zajednicu, poručuje episkop požarevačko – braničevski.

Obraćajući se, po tradiciji i ove godine vernicima pred svetkovanje Rođenja Hristovog, episkop požarevačko – braničevski još jednom podseća da se pun smisao svih praznika, pa i božićih, dostiže samo ukoliko ih provodimo uz liturgije jer je bogosluženje u crkvi najznačajniji vid sabiranja i zajedništva:

„U ove dane kao što je inače običaj za sve događaje koji su vezani za naše spasenje i Gospoda Hrista, upravo proslavljamo kroz liturgiju. To je specifičan način proslavljanja, gde mi ne samo da dajemo verbalnu zahvalnost Bogu za sve ono što je učinio za nas, već učestvovanjem u liturgiji učestvujemo u Božijem životu i uvek i iznova projavljujemo njegovo prisustvo svetu“- kaže episkop braničevski, dr Ignatije, objašnjavajući da ulaskom badnjaka u svaku kuću zapravo ulazi priroda, stvorena od Boga, koja zbog toga, kao i činjenice da je od čoveka neodvojiva, zaslužuje da je poštujemo:

„Ovaj čin ukazuje da čitava tvorevina, na samo čovek, treba da bude unešena u zajednicu sa Bogom, da bi se spasla. To je jedan simbolični znak, da sve što je Bog stvorio ima mesta u večnom životu, kao što na liturgiji donosimo hleb i vino plodove, ulje, to postaje u liturgijskoj zajednici telo i krv Hristova. Tako, unosimo na Badnji dan deo šume. Sve to ukazuje na to da mi kao ljudi ne možemo postojati bez prirode i bez zajednice. Priroda smo mi. Celokupna priroda čini telo naše.

Treba da vodimo računa o prirodi, da je ne uništavamo, ne zagađujemo, jer to znači da sebe uništavamo, uništavamo svoje telo. Pitamo se, odakle tolike bolesti - to je plod našeg odnosa prema prirodi, potrošačkog, jer mi mislimo da je priroda nešto drugo u odnosu na nas, da smo mi individue za sebe i baš nas briga što ćemo mi uništavati, prskati otrovima, iskorenjivati šume, menjati tokove reka, a da to nema posledica po nas. Ima itekako, katastrofalne posledice“ – poručuje episkop.

Njegovu božićnu čestitku i obraćanje vernicima čitaocima prenosimo na Božić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top