Mobilna škola interneta za poljoprivrednike

Malo Crniće

Društvo

Mobilna škola interneta za poljoprivrednike

Foto: print screen/Facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

Asocijacija za razvoj opštine Malo Crniće AROMC već 13 godina sprovodi projekte na teritoriji stiškog kraja. Najnoviji je namenjen edukaciji poljoprivrednika.

AROMC  je osnovana 2004. godine kao neformalna grupa građana, okupljena oko programa CRDA, koji je davao donacije opštinama Braničevskog okruga. 


Sajt asocijacije za razvoj opštine malo Crniće

Asocijacija je bila deo mreže grupa građana u svakoj opštini, a cilj je bio identifikacija zajedničkih problema koje je trebalo projektima ublažiti. 

Iste godine grupa građana je registrovana kao udruženje građana. 

„S ponosom mogu reći da smo prva nevladina organizacija na području opštine Malo Crniće, s obzirom na to da je u to vreme bilo više udruženja koja su se bavila kulturom, sportom, humanitarnim radom. 

Program CRDA omogućio nam je projekte pomoću kojih smo, ne samo mi, nego i sve ostale asocijacije, dobili prostore od opština, uredili ih i opremili kancelarijskom i kompjuterskom opremom. 

U vreme trajanja programa do kraja 2007, asocijacije su imale slične projekte, jer su slične i potrebe građana. Uglavnom su bili posvećeni razvoju poljoprivrede, ekologiji, unapređenju usluga opština prema građanima, osnivanju uslužnih centara. Najveći broj je podrazumevao edukacije i usavršavanje članova, pripreme za pisanje projekata, usluge građanima i nakon realizacije projekata. Organizovali smo obuke na kompjuterima za preko 150 polaznika, imali savetodavnu službu, pomagali građanima da ostvare prava na subvencije. Pružamo usluge izrade i održavanja internet prezentacija (sajtova) pravnim licima, kao i popravke kompjuterske opreme, izrade baza podataka i obrade podataka“, rekao je Goran Stokić, predsednik Asocijacije. Radilo se i na privlačenju investitora, razvoju seoskog turizma i jačanju kapaciteta organizacija žena, pripremi manifestacija poput Sabora domaćina Stiga i Homolja...


Goran Stokić glavni menadžer AROMC

Najnoviji projekat je Mobilna škola interneta za poljoprivrednike koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, vrednosti oko 150 000 dinara. Ideja je da poljoprivrednici iz Malog Crnića, a u narednoj godini i iz ostalih opština okruga, nauče da koriste internet, pre svega da šalju i primaju mejlove, da se uloguju na forume gde će razmenjivati iskustva sa drugim proizvođačima i pristupe sajtovima kao što je geoportal Geo Srbija javni pristup (da pronađu svoje parcele na primer). 


Mobilna škola interneta sajt

„Za realizaciju projekta zaduženi su agroinženjeri i informatičari koji će voditi obuku u novembru i decembru za desetak polaznika podeljenih u dve grupe. Oni će dobiti sertifikate za poznavanje rada na računaru“, rekao je Boris Pavlović, jedan od predavača. Posebna pažnja biće posvećena popunjavanju obrazaca za dobijanje subvencija, praćenje konkursa koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede.


Boris Pavlović jedan od predavača

Trenutno rade samo dve asocijacije.

Nakon 13 godina, sada su, na žalost, aktivne samo dve asocijacije u Braničevskom okrugu, u Malom Crniću i Žagubici. Obe su opstale natčovečanskim naporima, finansirajući se kroz projekte i pružanje nekih manjih usluga građanima. Treba dodati i da je malocrnićka organizacija nema prostorije za rad, jer ugovor za one koje je koristila u Crljencu nije produžen.

Stokić navodi da je loša kampanja koja se vodi protiv nevladinih organizacija stvorila negativan odnos prema ovim organizacijama, a građane odvraća od učešća u ovoj vrsti aktivizma i dodaje da su mnogi, udruživanje tog tipa doživeli kao šansu za ličnu korist, bogaćenje, tako da su najmanje i bili članovi. Kada su shvatili da je rad NVO u stvari stvaranje dobrobiti za sve građane ili određene grupe, sebe više nisu videli u aktivizmu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top