Mladi i droga – prvo ih saslušajte

Braničevo

Zdravlje

Mladi i droga – prvo ih saslušajte

Foto:

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Generalna skupština UN-a rezolucijom iz 1987. godine, proglasila je  26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. 

Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Slogan kampanje za 2017. godinu je isti kao i prethodne godine i glasi „Prvo saslušaj” i ukazuje na to da je slušanje dece i mladih prvi korak koji treba načiniti kako bi im se pružila pomoć u njihovom zdravom odrastanju i bezbednom razvoju.

Plakat

Cilj kampanje je podrška prevenciji upotrebe droga koja je zasnovana na naučnim dokazima o efikasnosti kao i povećanje efektivnog investiranja u dobrobit dece i mladih.

Detinjstvo i adolescencija su periodi značajnog razvoja i mogućnosti, ali i periodi posebne osetljivosti na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga. 

Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće su često pogođeni faktorima koji su van njihove kontrole kao što su siromaštvo, izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi i provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju.

Posebno je važno razvijati i sprovoditi programe namenjene osetljivim grupama mladih, tj. mladima pod povećanim rizikom za korišćenje psihoaktivnih supstanci, a ne manje važno je i uključivanje roditelja u preventivne aktivnosti.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada, podržava i organizuje kampanju povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrbe i nezakonite trgovine drogama, pre svega medijskim aktivnostima, organizacijom i koordinacijom zdravstveno vaspitnih aktivnosti na terenu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top