Mladi folklorom čuvaju tradiciju

Malo Crniće

Kultura

Mladi folklorom čuvaju tradiciju

Foto: TO Malo Crniće

How Good Of A Friend Are You Really?

Međuokružni festival dečjeg izvornog stvaralaštva za Braničevski i Podunavski okrug, „Kreni kolo da krenemo“ održava se 23.aprila u Boževcu.

Festival od 2006. godine organizuju Centar za kulturu opštine Malo Crniće i KUD „Branko Radičević“ iz Boževca, a pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće. 

Festival neguje izvorne igre, pesme i instrumentalnu muziku. Pored toga, cilj je i usmeravanje mladih naraštaja da svoju energiju troše na pravi način. 


Najvažnije je da mladi nastave tradiciju

Ove godine, 23. aprila, festival počinje od 18 sati.

Inače, jedan od organizatora KUD „Branko Radičević“ – Boževac ponikao je iz tradicije koja datira sa početka XX  veka.


Ove godine, festival je 23. aprila

 Zahvaljujući jakoj trgovačkoj čaršiji, u Boževcu je bilo i dosta ugostiteljskih objekata. Pošto su restorani imali velike sale za goste, u njima su postojale i bine koje su koristila sokolska društva za izvodjenje kulturno-zabavnih programa. 

Ondašnji školarci su igrali pozorišne predstave, okretne ili igre sa dvora, a folklor se, igrao u kolu za vreme praznika i nedeljom.

Posle Drugog svetskog rata, formira se frontovska grupa koja ima dramsku, muzičku i folklornu sekciju, veoma uspešnu pa 1952. godine, na sreskom takmičenju u Smederevu osvaja drugo mesto u Srbiji. 
Iste godine frontovska folklorna grupa, kao nagradu dobija pravo da nastupa u gradovima na moru poput Rijeke i Splita.

Od tada pa do danas, uvek je postojala grupa entuzijasta koji su radili na kulturnom planu u Boževcu.
Posle završetka zgrade doma kulture formira se KUD „Branko Radicevic“ i skoro 50 godina neprestano radi, a osvojilo je brojna priznanja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top