Ministarstvo kulture finansira 11 projekata u Braničevskom okrugu

Braničevo

Društvo

Ministarstvo kulture finansira 11 projekata u Braničevskom okrugu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Sredstva su opredeljena za radove na očuvanju baštine, obnove muzeja, organizovanje manifestacija, štampanje publikacija…

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije objavilo je rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata. Iz oblasti kulturnog nasleđa u u 2018. biće finansirana četvrta faza sistematskih areholoških istraživanja tvrđave Ram koju, u okviru glavnog projekta obnove tvrđave, realizuju stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu. Za ovu namenu opredeljeno je milion dinara.  

Za projekte u oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja arhivske građe, Istorijski arhiv Požarevac je na ime nabavke zaštitnih kutija za čuvanje građe kao kulturnog dobra dobio 700 000 dinara.  

U oblasti bibliotečko - informacione delatnosti, po raspisanom javnom konkursu Ministarstva

kulture i informisanja požarevačka Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ će moći da računa na 588 000 dinara za projekat Roboteka.

Na poziv za programe namenjene prikupljanju, istraživanju, proučavanju, zaštiti upravljanju i korišćenju muzejskog nasleđa, Zavičajni muzej Homolja u Žagubici je kandidovao i finansijsku podršku od 400 000 dinara dobio za projekat nove stalne postavke. Isti iznos odobren je i  za sanaciju, adaptaciju i opremanje novodobijenog prostora  i proširenje stalne postavke Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi.

Takođe, u oblasti kulturnog nasleđa, biće finansirani projekti Narodnog muzeja u Požarevcu „Svet bilja – znanja, verovanja i obredi vezani za bilje u severoistočnoj i istočnoj Srbiji“ (500 000 dinara) i „Kult Šumske majke Muma Panduri“ Centra za kulturu Veljko Dugošević u Kučevu (300 000 dinara).

Sredstvima za podršku sadržaja iz oblasti likovne, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture, biće pomognuta i Vajarska likovna kolonija u Žagubici koju organizuje tamošnji Zavičajni muzej (400 000 dinara).  

Na osnovu konkursa za kulturne delatnosti nacionalnih manjina, Udruženju frulaša i etno muzičara „Flujer“ iz Osanice, za štampanje zbirke pripovedaka „Jedna vlaška priča“ Živorada Tomića pripašće 120 000 dinara.

Kada je reč o programima u oblasti muzike, odobren je projekat  JU Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, odnosno 24. Muzički festival „Carevčevi dani“ na ime čega je opredeljeno 500 000 dinara.

Izdavačka delatnost za periodične publikacije u Centru za kulturu Malo Crniće biće sufinansirana iznosom od 150 000 za objavljivanje časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Stig“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top