Ministarka posetila ženski zatvor

Požarevac

Događaji

Ministarka posetila ženski zatvor

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar pravde Nela Kuburović, obišla Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu. Novim ulaganjima država nastoji da poboljša uslove smeštaja u zatvorima.

Resorno ministarstvo pridaje veliku pažnju uslovima u kojima borave lica lišena slobode i nastavlja sa ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, istakla je Kuburović prilikom obilaska.

Takođe je ukazala na to da u ovoj ustanovi trenutno boravi više lica od broja predviđenog smeštajnim kapacitetima. 

„Država i dalje naporno radi kako bi popravila smeštajne kapacitete, iako je izveštaj Saveta Evrope pokazao da je Srbija napredovala kada je reč o poboljšanju uslova u kojima borave osuđena lica“, navela je Kuburović. 

Požarevački zavod biće renoviran, odnosno biće izgrađen novi objekat za smeštaj osuđenica, a potom i rekonstruisana zgrada u kojoj one trenutno borave, a koja je izgrađena 1874. godine i u kojoj do sada nije bilo većih ulaganja, objasnila je Kuburović.

 Zahvaljujući tim radovima, kako je naglasila, smeštajni kapaciteti tog zavoda biće poboljšani i iznosiće 320 mesta. 

„Ministarstvo je započelo i izgradnju novog zatvora u Pančevu, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, dok će u KPZ u Zabeli biti rekonstruisan sedmi paviljon i izgrađen novi“, navela je ministarka.

Trenutno se, kako je navela, u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji nalazi 10.800 osuđenih lica, a smeštajni kapaciteti iznose 9.600, što pokazuje da je neophodno da Srbija nastavi sa ispunjavanjem ciljeva iz strateških dokumenata.

Obilasku KPZ za žene u Požarevcu prisustvovao je i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović i upravnik te ustanove Radojica Šutović. 

Šutović je rekao da je trenutno više od 80 odsto osuđenica radno angažovano na raznim poslovima – ekonomiji, krojačkoj radionici i izradi umetničkih dela.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top