Ministar Đorđević: Nisam upoznat sa dešavanjima u požarevačkom „Ringelsanu“

Požarevac

Privreda

Ministar Đorđević: Nisam upoznat sa dešavanjima u požarevačkom „Ringelsanu“

Foto: Fejsbuk

How Good Of A Friend Are You Really?

Resorni ministar poziva radnike da prijave svaki problemna besplatni telefon jer je tada ministarstvo dužno da ispita situaciju.

Povodom dešavanja u fabrici „Ringelsan“, pogonu u Požarevcu, čiji su radnici pokrenuli izvršni postupak protiv poslodavca zbog duga za tri plate i doprinose, pitali smo ministra za rad i zapošljavanje Zorana Đorđevića, da li je upoznat sa dešavanjima u turskoj kompaniji. Ministar za sada nije upućen.

Nemam nikakve informacije niti je došlo do mene da se neko žalio. Što se tiče Inspektorata rada, radnog prava, nama je prvenstveno u interesu da štitimo građane Srbije i našu državu, i činićemo sve. Uopšte nas ne  zanima taj prefiks turski investitor. Bilo koji poslodavac mora da se ophodi prema svojim radnicima u skladu sa zakonima Republike Srbije. Ako ima nekih propusta i primedbi, a tiču se Inspektorata rada, podsećam da imamo besplatan telefon 0800 300 307, zaposleni mogu da prijave, čak i anonimno, i u tom slučaju dužni smo da damo povratnu informaciju šta smo našli tamo na osnovu navedene prijave“, rekao je Đorđević za E-Braničevo, prilikom posete Smederevu.

Podsećamo, radnici tvrde da im „Ringelsan“ u proseku duguje po sto hiljada dinara za tri neisplaćene plate, plus porez i doprinose. Zaposleni, mahom šnajderke i radnici na održavanju mašina, podneli su požarevačkom osnovnom sudu predloge za izvršenje, a sledeći korak je da javni izvršitelj popiše pokretnu imovinu poslodavca i proda je radi namirenja duga.

U međuvremenu, predstavnici „Ringelsana“ za Politiku su izjavili da će pokušati da izmire dugovanja i spreče namirenje sudskim putem.

„Naše preduzeće ima problema sa likvidnošću, prvenstveno zbog ekonomske situacije u Turskoj. Takođe, poslujemo i u drugim zemljama gde su slični problemi, pa je ovaj negativan efekat još izraženiji. Inflacija, poteškoće sa bankama u pogledu kreditiranja prema drugim zemljama sprečavaju nas u rešavanju problema. Pregovaramo sa svim relevantnim institucijama u Turskoj. Jedna od mera koje smo preduzeli je slanje radnika na plaćeno odsustvo u toku jula i avgusta, što znači da zaposlenima nismo prekinuli radni odnos i biće im isplaćene zarade, porezi i doprinosi za taj period. Trudimo se da ovakvu situaciju razrešimo – kažu za „Politiku” iz „Ringelsana”.

 Istovremeno, za ovaj list najavljuju i proširenje pogona u Požarevcu, te da navodno žele da dostignu broj od 1.076 zaposlenih u narednih godinu dana. Trenutni kapacitet fabrike je oko 400 radnika.

U požarevačkom pogonu, navode oni, trenutno ima 33 radnika.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top