Miloš Obilić i Tumane, vekovima neprekinuta nit

Golubac

Turizam

Miloš Obilić i Tumane, vekovima neprekinuta nit

Foto: arhiva/plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan Miloša Obilića biće obeležen na Vidovdan u Golupcu i manastiru Tumane.

Obeležavanje dana posvećenog srpskom vitezu počinje promocijom trilogije o Milošu Obiliću, autora Aleksandra Tešića. Promocija je od 17 sati u prostorijiama ADF-a.

Dan Miloša Obilića

Kod manastira Tumane odvijaće se sportsko takmičenje u veoma interesantnim disciplinama kao što su bacanje koplja, bacanje kamena sa ramena, preskakanje potoka, penjanje uz drvo... Takmičenje je od 19 sati.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Golubac, Narodna bibliotka „Veljko Dugošević“, restoran kafana „Obilićev konak“, Udruženje „Ekopek“ i Sportski savez Golubac.

O vezi Miloša Obilića, manastira Tumane i okoline govore mnoge legende. Po jednoj od njih, Tumane je zadužbina Miloša Obilića. 

Selo Maleševo je bilo Milošev grad, a u selu Dvorištu – njegovi „dvori“. Pošto je manastir zidan uoči Kosovskog boja, kada je gradnja došla do prozora, knez Lazar je pozvao Miloša u boj, rekavši mu: „Tu mani, skupljaj svoje Stižane i dođi na Kosovo da branimo zemlju.“ 

Po drugom predanju, Miloš je, u lovu, iz nehata smrtno ranio isposnika Zosima Sinajita, koji videvši da mu nema spasa, reče: „Tu mani, tu me pusti da umrem.“ 

U znak pokajanja, Miloš podiže zadužbinu baš na njegovom grobu i nazva je Tumane. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top