Memorijalni turnir „General Ljubiša Veličković“ 1. juna

Malo Crniće

Događaji

Memorijalni turnir „General Ljubiša Veličković“ 1. juna

Foto: TOMC

How Good Of A Friend Are You Really?

Organizatori su Opština Malo Crniće, Mesna zajednica Crljenac, Opštinski fudbalski savez Malo Crniće i Fudbalski klub „Stig“ Crljenac

Početak je u 10 časova, dok će sat vremena kasnije na grob generala biti položeni venci, nakon čega se nastavlja turnir.

Na inicijativu Žarka Milojevića, predsednika Fudbalskog kluba „Jugoslavija“ i Radoslava Jovića, pilota iz Crljenca, a uz saglasnost Komande RV i PVO, Savet MZ i uprava FK „Stig“ iz Crljenca su 22. avgusta 2000. godine doneli odluku da se svake godine organizuje memorijalni fudbalski turnir (MFT) „General Ljubiša Veličković“ u njegovom rodnom mestu.

Događaj za cilj ima očuvanje uspomene na ovog, ali i ostale pripadnike RV i PVO koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine.

Ljubiša Veličković je rođen 1. marta 1946. godine u selu Crljenac kod Požarevca. Škovao se u vazduhoplovnim vojnim gimnazijama u Mostaru i Zadru. U Sovjetskom Savezu završava preobuku za MiG-21, a nakon povratka i Komandno-štabnu školu RV i PVO. Obavljao je dužnost pilota u jedinici, nastavnika letenja, komandira eskadrile i Komandanta lovačkog puka. Krajem 80-ih ponovo odlazi u SSSR, ovoga puta predvodeći grupu naših pilota i tehničara koji su upućeni na preobuku za lovac MiG-29.

Po povratku je završio Komandno-štabnu školu operatike, a potom opet biva poslat na dvogodišnje školovanje u SSSR u Generalštabnu vojnu akademiju „Vorošilov“, koju sa uspehom završava. Tokom raspada zemlje, obavljao je niz odgovornih dužnosti u sklopu našeg vazduhoplovstva, da bi 1993. godine bio postavljen za Komandanta RV i PVO.

Krajem 90-ih prelazi na dužnost zamenika saveznog ministra za odbranu, a tokom NATO agresije obavljao je dužnost načelnika Štaba Vrhovne komande VJ za RV i PVO. Bio je jedan od naših najboljih pilota. Nosilac je Zlatnog letačkog znaka i zvanja instruktora letenja za lovačku avijaciju.

General Veličković je, u sklopu obilazaka jedinica naše RV i PVO, 1. juna 1999. godine posetio i jednu PVO bateriju koja se nalazila na vatrenom položaju kod sela Omoljica. Pola sata nakon ponoći, baterija je pokušala da izvrši gađanje neprijateljskih letelica koje su dejstvovale po Pančevu. Tih nekoliko sekundi dok su „tražili“ neprijatelja je bilo dovoljno da se otkrije njihov položaj.

Direktan pogodak jednog projektila usmrtio je generala Veličkovića, pukovnika Pejčića i majora Trifunovića. Sahranjen je 3. juna u rodnom selu. Posthumno je odlikovan Ordenom ratne zastave prvog stepena.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top