Mariji Vicković uručena nagrada „Žanka Stokić“ (FOTO)

Kučevo

Kultura

Mariji Vicković uručena nagrada „Žanka Stokić“ (FOTO)

Foto: CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u utorak, 25.decembra, glumici Mariji Vicković uručena je nagrada - plaketa "Žanka Stokić".

Nagrada se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje 17.pozorišnih svečanosti "Žanki u čast" koje u održane od 1.do 4.novembra u Rabrovu.

Nagradu je uručila Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana "Žanka Stokić" iz Rabrova , organizator festivala.

Ove svečanosti doprinose da se čuva od zaborava lik i delo najveće srpske glumice 20. veka Živane Žanke Stokić.Prema oceni članova Umetničkog saveta festivala, Plaketa „Žanka Stokić" za najbolje glumačko ostvarenje  ovogodišnjih pozorišnih svečanosti „Žanki u čast" pripala je glumici Mariji Vicković za ulogu Bele u predstavi „ Indigo „ u produkciji „Smart" studija i pozorišta „ Zvezdara teatar" iz Beograda“, rekla je Svetlana Kuzmanović.

 

U obrazloženju umetničkog saveta navodi se da se  „ u aktuelnom tekstu, pisca Duška Premovića, razvija savremena priča o životu, svakodnevici,  dve usamljene žene koje izbor puta , kojim će kroz život ići, zbližava. Kriza identiteta, kao bolest modernog društva, temelj je na kome Marija Vicković gradi ulogu Bele , žene koja na putu ka vrhu želeći da gradi karijeru ne bira sredstva. Ulogom Bele , glumica,  na sceni je otvorila bolna, goruća pitanja za koje generacije mladih žena ne nalaze odgovore.

Kroz svojevrsnu igru nadmudrivanja i rivalstva sa starijom i iskusnijom koleginicom, Marija Vicković kroz lik Bele osvetljava kompleksnost pitanja žena sadašnjice i nesposobnost da se donesu ispravne odluke pod velikim uticajem sopstvenih nadanja ali i pod presijom društva koje nameće drugačije vrednosti stavljajući ženu u kavez društvenih očekivanja. Raskošnim talentom i suverenom igrom, Marija gradi karakterni lik koji dotaknuvši dno , ostavljena i usamljena,  savladava stege društva  šaljući poruku i ohrabrenje publici .

Marija Vicković,  uverljivo, dočarala je širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika . Sa lakoćom, naizgled krhko a zapravo glumački snažno,  kroz čitav komad svojom energijom i glumačkom ubedljivošću plenila je scenom."

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top