Manje površine pod kukuruzom, ali je i dalje vodeći usev

Braničevo

Poljoprivreda

Manje površine pod kukuruzom, ali je i dalje vodeći usev

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dobar start kukuruza, uz povoljne agrometeorloške prilike, imaćemo stabilne prinose, poručuju stručnjaci.

Na području Braničevskog okruga prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, ovog prolaća posejano je oko 53 000 hektara kukuruza. Na velikom procentu površina to je učinjeno u optimalnom roku, u prvoj polovini aprila.

Usevi se nalaze u fazi od četiri pa i do osam listova. Ovog proleća jare kurture imale su dobar start jer je u zemlji bilo dovoljno vlage. U martu, prema merenju u PSSS palo je oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a u aprilu suma padavina je iznosila oko 45 litara po kvadratnom metru. Nicanje je bilo ujednačeno.

„Poljoprivredni proizvođači sada treba da pristupe nezi useva, odnosno korektivnom tretiranju protiv korova izniklih posle setve. Smenjenje korovske flore je vaoma važno, jer u suprotnom može doći do znatnog smanjenja prinosa. Ako gledamo po startu koji je imao kukuruz i uz povoljne agrometeorološke uslove možemo ove godine da očekujemo stabilan prinos“, kazala je diplomirani inženjer Jorovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac.

Ove godine, poljoprivrednici u Braničevu posejali su kukuruz na manjim površinama nego lane kada je pod ovom kulturom bilo 65 hiljada hektara.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top