Manasu u čast

Malo Crniće

Događaji

Manasu u čast

Foto: bsmmc.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U znak sećanja na Branka Lazića Manasa održan književni skup „Nigde sunce nije tako toplo kao u zavičaju“ u Biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću.

Književni skup označio je početak „Stiškog kulturnog leta“ u opštini Malo Crniće.


Sa književnog skupa

Možemo da se divimo onome što nam je nedostižno. Da čeznemo za nečim što je veće i bolje od onoga što imamo. Možemo da mislimo da iza ovih planina, žita, suncokreta, reka, šljiva, sija neko lepše sunce i da se tamo negde, lepše i bolje živi. Možemo čak i da verujemo u to. Ali, ono što je suština čovekova, njegova bit i kob, to je povezanost sa zemljom na kojoj je rođen; Sa tim parčetom neba, zrakom sunca, sa prvim gutljajem mleka i prvim izgovorenim rečima… Jer, tu je mesto gde jedino postoji prava sloboda i ona čista, bezuslovna ljubav. Zavičaj je ono što čovek, svesno ili nesvesno nosi u srcu i što ga pre ili kasnije, uvek vuče i vraća. Danas se sećamo čoveka koji je sve ovo jako dobro znao, uvek svestan lepote svog zavičaja. Znao je puno toga o mnogim drugim zemljama i narodima, ali je voleo svoj i pisao o njemu, rekla je Danijela Božičković Radulović, direktorka Biblioteke.

Branko Lazić Manas je rođen 23. decembra 1929. godine, u Petrovcu na Mlavi, od oca Drageta Sarača i Majke Milice. Osnovnu školu je završio u Petrovcu, a Gimnaziju u Svilajncu.

Nakon završenih studija u Beogradu, čitav svoj radni vek proveo kao profesor srpskog jezika i književnosti u Petrovačkoj gimnaziji, čiji je direktor bio od 1984. do 1991. Na parlamentarnim izborima 1999. Izabran je za Narodnog poslanika.

Preminuo 26. Decembra 2010. u rodnom gradu. Bio intelektualac, lokal patriota, književnik, pozorišni reditelj, osnivač, kolumnista i urednik u mnogim opštinskim i regionalnim časopisima.

Sećanja na Branka Lazića, čoveka koji je svojim postojanjem obeležio jedno vreme, u ovom kraju, a i šire, evocirali su kroz stihove, raznolike priče i anegdote Ana Dudaš, Milisav Milenković, Živojka Milić, Zlatija Radovanović, Zorka Stojanović, Antileta Živković, Milić Antonijević, Vukašin Milić, Aleksandra Dimitrijević i Danijela Božičković Radulović.

Čitav događaj oplemenio je glas Slobodanke Milić, vokalne solistkinje. U programu su prikazane fotografije, kao i inserti iz emisije TV „Sat“ – „Portret umetnika“, u kojoj je Branko Lazić gostovao.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top