Ljubičice u mitovima i legendama

Požarevac

Zabava

Ljubičice u mitovima i legendama

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Ljubičice konačno procvetale, kasnije nego prošle godine.

To je livadsko cveće koje stidljivo proviruje ispod snega s prvim zracima sunca. Verovatno zbog toga su u našoj kulturi ljubičice simbol skromnosti i tajne ljubavi. 


plave ljubicice

Ali taj cvet je i simbol hrabrosti, jer prvi ima hrabrosti da se suprotstavi hladnoći zime. 

Ljubičica je ušla u mitove i legende. Prema jednom, cvet toliko osvaja mirisom i lepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih. 

Takođe, Zevs, vrhovni bog napunio je livadu ljubičicama, kako bi utešio svoju ljubavnicu Io, koju je zbog Herine ljubomore morao pretvoriti u junicu. 


ljubicice

Sam mit o nastanku ljubičice priča je o tragičnoj ljubavi. Prve ljubičice, prema tom mitu su nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna boginja Kibela. 

Prema legendi ta boginja se zaljubila u Atisa, prekrasnog mladića, te ga je, kako bi ga obvezala na celibat, odabrala za svog sveštenika. 

No, to nije pomoglo jer se Atis zaljubio u prelepu kćer boga Sangarija.  Kibela ga je kaznila smrću, a iz njegove krvi koja se prolila po zemlji nikli su cvetovi. Svojom bojom podsećali su na zgrušane kapljice krvi. 

Ljubičica ima i u hrišćanskoj ikonografiji. Tradicionalni su simbol Marijine poniznosti i boli zbog Isusove smrti. Takođe  simboliziraju snagu, otpornost i večnost vere. 

Ljubičice su omiljeno cveće Evropljana kroz istoriju, a posebno u Francuskoj. Napoleon je taj cvet izabrao za svoj amblem.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top