Ljajić i Bilgič u Ramu

Veliko Gradište

Događaji

Ljajić i Bilgič u Ramu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska i turska vlada prate rekonstrukciju Tvrđave u Ramu.

Kako teku radovi, uveriće se u petak, 16. juna, potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić, ambasador republike Turske Tanžu Bilgič, predstavnici Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju - TIKA i opštine Veliko Gradište. 

Izvođač radova na Ramskoj tvrđavi je turska firma ABMA iz Instanbula, a nadzor sprovodi, takođe turska firma, Piray Mimarlik iz Burse. 

Trenutno su na obnovi zaposlena dva radnika iz firme koja sprovodi nadzor, sedam  turskih i deset lokalnih radnika. 

Na gradilište svakodnevno stižu velike količine građevinskog materijala i dok je veći deo nabavljen u Srbiji, specijalni kreč za rekonstrukciju tvrđave dopremljen je iz Turske.

Istovremeno sa radovima na tvrđavi, Zavod za zaštitu spomenika iz Smedereva će i ove godine sprovesti arheološka istraživanja lokaliteta. 

Narednih 580 dana, dok traje obnova, Ramsku tvrđavu turisti mogu videti samo sa obale. 

Opština Veliko Gradište je, imajući u vidu kulturni i istorijski značaj kao i turistički potencijal Ramske tvrđave i stanje u kome se danas nalazi, pokrenula inicijativu za rekonstrukciju tvrđave koja se sprovodi u pet faza, uz ulaganje od oko dva miliona evra.

 Prema idejnom projektu, obnova tvrđave odvijaće se do 2018. godine. 

Arheološka istraživanja, finansirala je lokalna samouprava i resorna ministarstva. 

Projekat, konzervaciju i restauraciju same tvrđave, finansirala je Republika Turska, preko  agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj TIKA.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top