Lepo, čisto i korisno

Kučevo

Društvo

Lepo, čisto i korisno

Foto: B.K.

How Good Of A Friend Are You Really?

Kučevo i Golubac zajedno u projektu „Inicijativa za inkluziju“.

Nemačka agencija za saradnju GIZ (Deutshe Gesellschat fur Internationale Zusammenarbeit) raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Inicijativa za inkluziju“ . 

Osnovni cilj projekta je omogućavanje zapošljavanja teže zapošljivim licima i marginalizovanim grupama. Na konkurs su pristigle 33 prijave (od čega dve iz Kučeva), a u uži izbor je ušlo njih šest. 

Za predstavnike agencije GIZ i Stalne konferencije gradova i opština u Kancelariji za LER opštine Kučevo, održana je prezentacija zajedničkog projekta opština Kučevo i Golubac „I lepo i čisto i korisno”. 

Kako je navedeno, planiranim projektom, ukupne vrednosti 195 000 evra, od čega bi učešće GIZ-a bilo 180 000, omogućila bi se nabavka opreme za postavljnje reciklažnih dvorišta za dve opštine, kao i prateće opreme i kontejnera za primarnu selekciju otpada, na čemu bi bili angažovani radnici kroz javne radove. 

S druge strane, predviđena je i obuka nezaposlenih lica i priprema za samostalno poslovanje, kao i obezbeđivanje sredstava za samozapošljavanje kroz otvaranje sopstvenih preduzeća za sakupljanje reciklažne sirovine, čime bi se paralelno rešila dva problema, nezaposlenost i zaštita životne sredine.

Vodeći podnosilac projekta je kučevačka opština, a partneri su opština Golubac, JKP „Kučevo“ i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura. 

Prezentaciju je vodio predsednik opštine Novica Janošević, a prisustvovali su joj i njegova zamenica Slavica Bulutić, direktor JKP Goran Todorović, rukovodilac Kancelarije za LER Suzana Marković, opštinski urbanista Dušan Todorović i referent za zaštitu životne sredine Miodrag Miladinović. 

Opštinu Golubac je predstavljao Aleksandar Đukić, Fakultet Futura dekan prof. dr Jordan Aleksić i prof. dr Dušan Jakovljević, a Nacionalnu službu za zapošljavanje Mirjana Gicić. 

Tim agencije GIZ predvodila je Vesna Vidojević, senior projekt menadžer, a kao predstavnik Stalne konferencije gradova i opština, učestvovao je Aleksandar Popović menadžer projekta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top