Kultura bez granica spojila Požarevac i Aninu

Požarevac

Događaji

Kultura bez granica spojila Požarevac i Aninu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Delegacija opštine Anina iz Rumunije u poseti Požarevcu.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, u petak uveče priredio je prijem za goste iz Rununije u svečanoj sali Gradske uprave.
Poseta se odvija u sklopu projekta „Kultura bez granica“.


Zajednička fotografija

U saradnji sa partnerima iz Evropske unije obezbeđeni su novi sadržaji za Požarevljane. Od opreme, grad Požarevac planira nabavku moderne binu sa pripadajućom opremom, balon halu sa pomoćnim prostorijama i 20 info punktova.

„Sve to, zahvaljujući ekspanziji turističkih sadržaja u poslednje vreme, i sve te stvari ćemo svakako imati gde i kako da upotrebimo. Ukupna vrednost ovog zajedničkog projekta iznosi više od pola miliona evra, ali ono što nas takođe veoma raduje su aktivnosti na zbližavanju dva grada kao i njihovo upoznavanje“, rekao je Ilić. 


Domaćin Bojan Ilić imao je poklon za predsednika opštine Anina Georgia Romanua

Georgi Romanu, predsednik opštine Anina je predstavio grad iz kojeg dolazi. Radi se o malom mestu od 7 000 stanovnika, osnovanom pre oko 200 godina, kada se počelo sa ekspolatacijom uglja, najboljeg u Ruminiji, a možda i u Evropi. Nalazi se u rumunskom Banatu i blizu granice sa Srbijom, u okviru okruga Karaš-Severin. 

Grad Anina je poslednjih godina privukao svetsku pažnju po najstarijim ostacima praistorijskog čoveka na tlu Evrope koji su do sada nađeni. Ovi ostaci, stari 40.000 godina, nađeni su obližnjoj pećini Peštera ću Oaze. 

Sada, predstoji organizacija uzbudljivih kulturno-sportskih manifestacija i u Požarevcu i u Anini. Romanu je naglasio da je ovaj projekat iz kulture, veoma važan i pozvao domaćine na njihove kulturne manifestacije.

U subotu u KSC „Požarevac“ biće odigrana revijalna fudbalska utakmica između Požarevca i Anine.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top