Kukuruz uglavnom podbacio

Požarevac

Poljoprivreda

Kukuruz uglavnom podbacio

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ubiranje kukuruza polako se privodi kraju.

Ovu godinu karakterišu izuzetno niski prinosi. Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, prosek za Braničevski okrug iznosi od 2.300 do 2.500 kilograma po hektaru suvog zrna. Ovakvi prinosi su posledica izuzetno loših agromteteoroloških uslova tokom vegetacije. 

Pre svega treba istaći nepravilan raspored padavina. Suma padavina, po merenjima u PSSS Požarevac, tokom vegetacije iznosila je 295 litara kiše po metru kvadratnom, i u principu je dovoljna za kukuruz, ali uz pravilniji raspored i veći broj kišnih dana. 

Deficit vlage u zemljištvu je bio izražen u ključnim fazama ove kulture,u  fazi oplodnje i nalivanja zrna. Drugi limitirajći faktor bile su visoke dnevne temperature, u pomenutim feno fazama.

„Stabilniji pronosi postignuti su na parcelama gde su proizvođači primenili punu agrotehniku, kao i na aluvijalnim zemljištima i na parcelama pored reka. U tom slučaju prinosi su iznosili 5.000 pa 6.000 kilograma suvog zrna po hektaru. Primenom pune agrotehnike smanjen je negativan uticaj agrometeoroloških uslova“, kazala je  za E-Braničevo Jorgovanka Vajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top