Kukuruz i suncokret u dobroj kondiciji

Braničevo

Poljoprivreda

Kukuruz i suncokret u dobroj kondiciji

Foto:

How Good Of A Friend Are You Really?

Kišno leto pogoduje usevima kukuruza i suncokreta. Ali, postoji i mogućnost bolesti kod suncokreta usled visoke vlage.

U protekla dva meseca zabeležena je izuzetno velika suma padavina. Prema merenjima u  Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac, u junu je palo više150 litara kiše, a suma julskih padavina je oko 80 litara.

U prva dva dana avgusta palo je 25 litara kiše po metru kvadrtnom. U navedenom periodu zabeležen je i veliki broj kišnih dana.

„Ova suma padavina je dobrodošla usevu kukuruza. Ono što je možda još važnije, za razliku od prethodnih godina, nije bilo visokih temperatura u fazi oprašivanja uz dovoljnu količinu padavina u fazi nalivanja zrna. Obilaskom terena možemo da konstatujemo da usevi kukuruza iz prvog roka setve ulaze u fazu zrenja. Na pojedinim parcelama mečna zrelost polako prelazi u voštanu zrelost. Polako se pribižavamo kraju vegetacije. Poljoprivredni proizvođači koji su na svojim parcelama pod kukuruzom primenili punu agrotehniku mogu da očekuju stabilne prinose“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Kukuruz

Usevi suncokreta takođe su u odličnoj kondiciji, oprašivanje i nalivanje su bili dobri i mogu se očekivati stabilni prinosi.

Suncokret

Jedini negativan efekat ovoliko velike sume padavina uz visoku temperaturu je mogućnost pojave bolesti kod suncokreta, koja može da, kao kod ovogodišnjeg roda ozima pšenice, utiče na smanjenje prinosa. U ovoj fazi suncokreta ne postoji agrotehnička mera koja može da spreči razvoj bolesti na glavici i stablu suncokreta.

Inače, na području Braničevskog okruga prema podacima PSSS Požarevac posejano je oko 53 hiljade hektara kukuruza i oko 18 hiljada hektara suncokreta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top