Kučevački folklorci u Manasiji

Kučevo

Događaji

Kučevački folklorci u Manasiji

Foto: CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Prvi i drugi dečiji folklorni ansambli Centra za kulturu „Veljko Dugošević " učestvovali su u programu obeležavanja 600 godina manastira Manasija.

Mladi umetnici učestvovali su na lični poziv episkopa požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatija. 

Liturgiju je služio patrijarh srpski gospodin Irinej sa episkom braničevsko-požarevačkim dr Igatijem i velikim brojem drugih episkopa i arhijereja Sprpske pravoslavne crkve, kao i sveštenicima iz svih 159 parohija požarevačko-braničevske eparhije.

Manastir Manasija ili Resava je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića.  

Obeležavanje 600 godina manastira Manasije

Zidanje svetinje počelo je 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. To je bila utvrđena celina koja se sastojala od ukupno 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top