Korak ka preporodu pčelarstva

Kostolac

Poljoprivreda

Korak ka preporodu pčelarstva

Foto: pozarevac.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Lakše do hrane za pčele zahvaljujući novom postrojenju u Starom Kostolcu.

 

Gradonačelnik Bane Spasović sa saradnicima obišao je postrojenje za izradu pčelinjih pogača i invertnog sirupa za prihranu pčela u Starom Kostolcu.

Investicija je realizovana kroz saradnju Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede grada Požarevca i Udruženja pčelara, a vredna je oko 800 hiljada dinara.

Po Spasovićevim rečima ohrabruje činjenica da je planirana proizvodnja prebačena tri puta.


„Dobili su jeftin proizvod koji je mnogo kvalitetniji od onih koji se nalaze na tržištu što je potvrđeno analizom u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, kao i odgovarajućim sertifikatima. Razgovarali smo i o otvaranju pčelarskog centra u Ljubičevu. Njihova ideja je da to bude i muzej pčelarstva, možda i proizvodni pogon sa interesantnim sadržajima, atrakcijama za turiste, gde bi se oni donekle uključii u prozvodnju meda“, rekao je Spasović.

Kako je naglasio, Budžetski fond za poljoprivredu omogućiće realizaciju projekta.

"Naš kolega pčelar nam je ustupio prostorije, bez naknade za kiriju, plaćamo samo troškove. Pokrenuli smo proizvodnju. Uskoro započinjemo i proizvodnju invertnog sirupa za naše članove, koji će plaćati samo energente, potrebne inpute plaćaju po tržišnoj ceni ili ih donose od kuće. Verujem da će se pčelarstvo u naredne dve godine preporoditi, zahvaljujući dobroj pčelinjoj hrani sto posto prirodnoj. Pčelari mogu da prisustvuju i poželjno je da pomognu pri izradi pogača“, naveo je Dejan Milošević, predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Milošević je naglasio da će tokom godine biti realizovani i drugi projekti.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top