Kiša i pomaže i odmaže

Braničevo

Poljoprivreda

Kiša i pomaže i odmaže

Foto: Slobodan Vasić

How Good Of A Friend Are You Really?

Velike količine padavina različito utiču na poljoprivredne kulture.

Žetva pšenice odvija se uz stalne prekide zbog kiše, vlaga se odrazila i na kvalitet zrna. Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, požnjeveno je, od područja do područja  od 10 do 60 odsto.


Žetva opet prekinuta

Obilne padavine obeležile su kraj prošle nedelje. U PSSS Požarevac izmereno je 30 litara po metru kvadratnom.

„Ovolike padavine utiču na komercijalni kvalitet zrna, pre svega dovodi do smanjenja hektolitarske mase, ali i na smanjenje prinosa. U zavisnosti od primenje agrotehnike, prinosi su smanjeni za 10 odsto, a na pojedinim parcelama i do 40 odsto. Na pojedinim parcelama je došlo i do poleganja useva, a kiša dovodi i do rasipanja zrna iz klasa. Ovolika vlaga dovodi i do naklijavanja zrna u klasu i takva pšenica se ne može koristiti za ljudsku ishranu, već samo za stoku“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Prosečni prinosi pšenice za sada se kreću oko 4. 800 kilograma po hektaru suvog zrna.

Usevima iz prolećne setve, pre svega kukuruzu i suncokretu, ove padavine su dobrodošle. Kukuruz je u fazi završetka oplodnje, a na pojedinim parcelama je završeno oprašivanje. Kasne jedino usevi iz kasne setve. Na 10 zasejanih površina počelo je nalivanje zrna. Inače, prema podacima Poljoprivredne službe, pod kukuruzom u Braničevu je 60 hiljada hektara.


Suncokret obećava

Suncokret je pri kraju cvetanja, a počelo je i nalivanje zrna. Pod ovom uljanom kulturom je 18 hiljada hektara.

„Na nižim podvodnim terenima dolazi do zadržavanja vode na površini, što se negativno odnosi na posejane biljke. Ako se kišni period nastavi, velike količine vlage i odgovarajuća temperatura vazduha mogu dovesti do patogena i pojave bolesti kod suncokreta, a ova faza razvoja ne dozvolja primenu bilo kog tretmana zaštite“, kaže naša sagovornica.

Kod useva suncokreta i kukuruza možemo da očekujemo stabilne prinose.

Žetva uljane repice je završena i postignuti su dobri prinosi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top