Kasni setva ozimih strnih žita

Braničevo

Poljoprivreda

Kasni setva ozimih strnih žita

Foto: Slobodan Vasić, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Optimalni rok završen, no poljoprivrednici će sejati pšenicu do kraja novembra.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga u planu je da se poseje 38 hiljada hektara ozimim strnim žitima, od čega 30 hiljada hektara pšenicom.

„ Zbog velikog deficita vlage u zemljištu kasni se sa setvom ozimih strnih žita i do sada je posejano oko 40 odsto planiranih površina pšenice i to na parcelama na kojima je obavljena redukovana obrada zemljišta. Osnovna obrada nije mogla biti urađena zbog velikog nedostatka vlage u zemljištu. Prema našim saznanjima poljoprivredni proizvođači sejaće pšenicu do kraja novembra. Savet proizvođačima je da za svaku sedmicu posle optimalnog roka, 25. oktobra, povećaju setvenu normu za 10 odsto“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

 


Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS požarevac

Vlajkovac napominje da usevi koji su posejani u optimalnom roku još nisu iznikli  i seme stoji u zemlji, te bi proizvođači trebalo da obilaze zasejane parcele zbog pojave glodara koji mogu da pojedu neizniklo seme i time prorede usev.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top