Kamilica svojom blagošću i nežnošću opravdano nosi ime matrikarija (FOTO)

Požarevac

Zdravlje

Kamilica svojom blagošću i nežnošću opravdano nosi ime matrikarija (FOTO)

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Dobro poznata kosmopolitska biljka, karakterističnog mirsa i izgleda.

Samo ime matrikarija potiče od latinske reči mater, što znači majka. Zbog karakterističnog izgleda cvetne glavice, koje asocira na sunce u stara vremena, bila je posvećena  Bogu Sunca Ra. Rimljani su je zvali „prah od krvi Hestije “ i koristili su je kao čarobnu biljku za lepotu.

Čak i danas u savremenoj aromaterapiji rimska kamilica zauzima posebno mesto. Vikinzi, surovi gusari, ratnici i osvajači koristili su je za negu, za lepotu, a njihove žene su svoju plavu kosu ispirale čajem od kamilice. I danas je kamilica saveznik ženama plave boje kose, jer njihovu kosu čini sjajnijom i smanjuje isušivanja vlasi.

I stari Egipćani su koristili kamilicu. Za njih je ona bila jedna od svetih biljaka, pa je korišćena i u postupku mumifikacije. Naučnici su je identifikovali i prilikom analize tkiva mumije faraona Ramzega drugog.

Kamilica je narodni lek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, za smirenje. Postoji verovanje da kamilicu treba preporučiti namrštenim, zlovoljnim ljudima. S obzirom da je sada ima u prirodi, najmanje što možete da uradite za svoju namrštenu okolinu i zlovoljno društvo jeste da ih počastite čajem od kamilice. Vaš gest sigurno neće ništa bitno promeniti po pitanju svetskih tema, ali će verovatno izmamiti osmeh,a ako ne bar ćete svojim primerom pokazati da još uvek postoji briga čoveka ka čoveku.

Kamilica se koristi kod problema sa aknama, bubuljicama, kod alergijskog rinitisa izuzev ako postoji alergija na samu biljku, kod artritisa, bolesti zuba, desni, upale usne duplje, kod respiratornih tegoba, bolovima u leđima i stomaku, kod gastritisa, otežanog varenja, gastritisa, mu čnine, nadimanja, kod depresije, različitih infekcija, opadanja kose, kod opekotina, ojeda, osipa, rana, iritacija, upale očiju. Sastojak je čajeva, koji se primenjuju za smanjenje grčeva kod novorođenčadi.

Toplo se preporučuje svima sa osetljivim želucem i to da se koristi na sledeći način:

Tri puta u toku dana i to između obroka popiti po šolju čaja od kamilice, koji se priprema tako što se jedna supena kašika kamilice prelije sa 200 mililitara ključale vode i poklopi. Nakon 20 minuta se procedi i popije iz više gutljaja. Potom je potrebno leći dva minuta na leđa, pa dva minuta na levi bok,pa dva minuta na desni i dva minuta na stomak. Sećate li se čuvene reklame u kojoj se kaže: „Možda izgleda šašavo…“ I zaista, možda je ovakva upotreba neobična, ali na ovaj način se vrši takozvana masaža zidova želuca,a kako će biljka ispustiti određenu količinu sluzi na ovaj način će doći i do oblaganja zidova. Bilo kako bilo, jedna nemačka studija iz 1987.godine je dokazala da kamilica pospešuje zaceljivanje rana.

Kod prehlada, infekcija gornjih respiratornih puteva, za povećanje imuniteta  se preporučuje primena čaja od kamilice više puta u toku dana. U kombinaciji sa zovom i matičnjakom ili nanom utiče na sniženje povišene telesne temperature.

Za osvežavanje prostora ili ako su u istom prostoru prisutne osobe koje su prehlađenje može se iskoristi etarsko ulje kamilice i to pomoću difuzera ili nakapavanjem na svećicu. Na ovaj način će se kamilica upotrebiti kao pasivna inhalacija.

Esencijalno ulje kamilice je karakteristično plave boje zbog prisustva azulena, pa se otuda i ta boja naziva azulensko plava.

Za čišćenje lica koristiti ujutru i uveče čaj od kamilice ili za umivanje ili ga naneti na lice pomoću vatice. Kako balansira lučenje sebuma pored spoljašnje primene preporučuje se da se i sam čaj pije.

Kod masne kože umesto čaja kamilice se može koristiti losion, koji se dobija tako što se 10 grama kamilice potopi u 100 mililitara razblaženog apotekarskog alkohola i ostavi na tamnom mestu sedam dana, pa se procedi. Ostatak biljke se ponovo potapa u još 100 mililitara razblaženog apotekarskog alkohola i na tamnom mestu se ostavi da odstoji još sedam dana,pa se procedi. Prvi rastvor se potom pomeša sa ovim drugim i čuva u tamnoj bočici.

Kod alergijskog rinitisa postoji preporuka da se tri puta u toku dana ispija čaj od kamilice, jedanput u toku dana da se čajem umiva i da se dva puta u toku dana izvrši pasivna inhalacija.

Kod problema sa artritisom potrebno je piti tri puta u toku dana po jednu šolju čaja od kamilice, uveče kupka od kamilice i na bolna mesta se stavljaju  jastučići od kamilice. Ove jastuke je lako napraviti ili pak dovoljno je samo da u svoje jastuke stavite biljku. Sami možete napraviti jastuče tako što se platnena vrećica napuni cvetovima kamilice,pa se zaveže i na suvom tiganju malo ugreje i stavlja na bolno mesto.

Kod upale desni i zuba se kamilica koristi u vidu čaja i to za grkljanje na svaka tri sata.

Kod problema sa disajnim putevima preporuka je da se u toku dana popiju tri šolje čaja od kamilice, da se bar dva puta vrši pasivno inhaliranje i da se jastučići stavljaju na grudi.

Kod bolova u stomaku se jastučići stavljaju na stomak, čaj se koristi tri puta u toku dana i predeo stomaka se bar jednom tretira uljem kamilice u vidu masaže. Ulje se dobija tako što se u teglu stave cvetovi kamilice,pa se oni preliju maslinovim ili susamovim uljem. Tegla se drži na suncu bar tri nedelje, pa se procedi.

Kod menstrualnih bolova potrebno je da se jedna kašika kamilice prelije sa 250 mililitara vrućeg mleka, procedi i kao obloge se drže na stomaku bar četiri puta u toku dana.

Dakle, kamilica svojom blagošću i nežnošću opravdano nosi ime matrikarija. U ovom periodu je ima gotovo svuda. Možete je naći po livadama, dvorištima, svuda gde ima i sunca. Iskoristite sunčane dane i za sakupljanje ove biljke.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top