Kaligrafija u doba računara (FOTO)

Požarevac

Kultura

Kaligrafija u doba računara

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba kaligrafskih radova Violete Marković.

Autorka je rođena 1974. godine u Požarevcu. Višu školu primenjenih umetnosti završila je u Beogradu. Član je ULIS-a „Milena Pavlović Barili“, a u požarevačkoj galeriji sa imenom čuvene srpske slikarke radi kao viši vodič.


Detalj sa izložbe

Do sada je samostalno izagala šest  puta i učestvovala na više od pedeset kolektivnih izložbi. 


Biljana Milosavljević Pićurić

Da bi se ova tehnnika lepog pisanja umetnički oformila i prenela na delo potrebna je stručnost i osećaj, a Violeta svakako oba poseduje. Prva znanja tenike krasnopisa stekla je još u osnovnoj školi, povlačeći kose, prave i uspravne linije. Kasnije, u drugim vrstama školovanja uobličila je i izgradila svoj stil. Uglavnom radi na srednjim formatima, koje ispisuje kaligrafskim pismom u srednjem bloku, likovno predstavlja inicijalom, geometrijskom i floralnom oramentikom. Najčešće radi na kartonu, kombinovanom tehnikom (tuš, tempera, akrilik, kafa, čaj), kombinacijom različitih vrsta pera (žilot, ato, rona, guščije, trska)“, rekla je Biljana Milosavljević Pićurić, otvarajući izložbu.


Violeta Marković autor izložbe

Po njenim rečima, Violeta danas hoda stazama savremene kaligrafije koje je trasirao Zaharije Orfelin, pre dva i po veka, kada je 1777. godine, izradio 47 tablica prve srpske kaligrafije i doprineo da se ćirilično pismo prizna kao ravnopravno sa savremenim latiničnim oblicima dekorativnih slika. 

Danas u doba računara, veb dizajna, imporovizacije ideja  i mnoštva fontova, kaligrafija je zaboravljena tehnika. Pored namere da očuva bogastvo ove tehnike umetnica želi i da probudi radoznalost kod posmatrača, da ukaže da ćirilica nije nešto anahrono, izumrlo, nešto čega treba da se stidimo, već da prihvatimo kao kulturno blago, naše nasleđe, pismo i jedan od temelja identiteta“, zaključila je Milosavljević Pićurić

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top