Kakva nas zima očekuje?

Braničevo

Info

Kakva nas zima očekuje?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Čeka nas zima toplija od prošle, uz ledene talase krajem januara i početkom februara.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2017/18. godine u Srbiji biti iznad prosečnih vrednosti za oko 1°S.

Očekuje se da predstojeća zima bude toplija u odnosu na prethodnu koja je bila hladna u većem delu Srbije, dvanaesta najhladnija.

Očekivane vrednosti srednje zimske temperature vazduha biće u intervalu od 1°S do 4°S u nižim predelima, a od -4ºS do 0°S u planinskim predelima – objavljuje Repubički hidrometeorološki zavod.

Ne očekuju se ekstremno niske temperature u dužem vremenskom periodu tj. ne očekuje se pojava talasa hladnoće (kontinuirani niz od pet i više dana kada je minimalna dnevna temperatura vazduha u kategoriji veoma hladno i ekstremno hladno) sličnog onom u februaru 2012. godine, kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitetu.

Bez obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Očekuje se od 10 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºS, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka, od 100 mm do 170 mm, a u brdovito-planinskim predelima od 150 mm do 220 mm, lokalno i do 240 mm – navodi se u izveštaju RHMZ.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top