Kako zaštititi zdravlje u poplavljenim područjima

Požarevac

Zdravlje

Kako zaštititi zdravlje u poplavljenim područjima

Foto: zzjz.po

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavod za javno zdravlje Požarevac dao je preporuke za postupanje stanovništva u toku poplave kao i nakon povlačenja vode iz poplavljenog područja.

Osam koraka da sačuvate zdravlje u toku poplava:

-Koristite flaširanu, dezinfikovanu ili proključalu vodu za piće, pranje ruku i zuba, pripremanje hrane i pranje posuđa. Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica, preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine (do 2L) i voda iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene.

-Jedite samo konzerviranu hranu ili iz tegli koje su bile potpuno zatvorene; potrebno je oprati ih čistom vodom pre otvaranja

-Čuvajte hranu na suvim, čistim i provetrenim mestima

-Neophodno je svakodnevno održavanje lične higijene. Perite ruke čistom vodom i sapunom pre pripremanja hrane i čišćenja površina u kući ili brige o bolesnoj osobi.
Koristite kao toalet samo za  to namenjena mesta (postojeći, pokretni ili privremeni-montažni WC).

-Ne dozvolite deci da se igraju tamo gde se izlila voda od poplava.
-Sa pokvarenom hranom ili ostacima hrane (na primer iz frižidera i zamrzivača koji su bili bez struje ili bili u kontaktu sa poplavnom vodom) kao i mrtvim životinjama ni u kom slučaju ne treba dolaziti u direktan kontakt, već obavezno pozvati veterinarsku službu ili veterinarsku inspekciju.

-Ako osetite ili imate neki od sledećih simptoma: slabost, svrab, nagon na povraćanje, crvene oči, povrede po telu, proliv, kašalj, zapusen nos, temperaturu, crvenilo po koži, ako vas boli glava i mišići, obavezno se javite najbližem doktoru ili pozovite broj za informacije.

www.zzjzpo.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top