Još jedan festival virtuoznih izvođenja u Carevčevu čast (FOTO)

Veliko Gradište

Događaji

Još jedan festival virtuoznih izvođenja u Carevčevu čast (FOTO)

Foto: E.B/plakati

How Good Of A Friend Are You Really?

Muzički festival „Carevčevi dani“ od 11. do 14. jula u Velikom Gradištu. Program je predstavljen u Radio Beogradu.

Muzički festival „Carevčevi dani“ jedinstvena manifestacija u srpskoj kulturi, održava se  23. put. 

Svrha festivala je podsticanje umetnosti sviranja narodne muzike na violini, a obnovljeno je i pevačko takmičenje, jer je Carevac upravo bio veliki pedagog pevača. 


Plakat festivala

U proteke dve decenije i nešto više, kroz festival su prošle stotine instrumentalista i vokalnih solista koji neguju izvornu narodnu muziku u duhu umetničkog nasleđa Vlastimira Pavlovića Carevca.


Program festivala

Festival organizuje Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, pod pokroviteljstvom opštine i Ministrastva kulture i informisanja. 

Lokalna samouprava u Velikom Gradištu opredelila je milion dinara za potrebe organizacije festivala, dok je iz državne kase izdvojeno 500 hiljada dinara. Još oko 200 hiljada se očekuje od sponzora i donatora.

Ove godine „dva nova akcenta“, svečani koncert „FMU Carevcu“, master studija odseka za džez Fakulteta muzičke umetnosti, a povodom osamdesetogodišnjice te obrazovne ustanove, prvog festivalskog dana i ponoćni koncert beogradskog muškog hora „Stazama božanske ljubavi i lepote“ u crkvi Svetog Arhangela Gavrila na čelu sa Đakonom Vladimirom Rumenićem.


Nagrada laureatu

O programu festivala: OVDE

Pevače će ocenjivati žiri u sastavu Marta Blagojević, profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, Snežana Đurišić vokalni solista i mr Mirjana Drobac, umetnički direktor festivala. 


Mirjana Drobac predstavlja program festivala

Najbolje violiniste biraće Novica Stojimirović, prvi pobednik Carevčevih dana, Nenad Stanić violinista, koncert majstor i šef narodnog orkestra Ansambla narodnnih igara i pesama „Kolo“ i Ilija Pavlović, muzički urednik prvog programa Radio Beograda. 


Bista V P Carevca u Kamenoj sali Radio Beograda

U kategoriji pevača prijavljeno je 18 takmičara, dok instrumentalista ima 12. 

Sve njih pratiće Narodni orkestar RTS pod upravom Vlade Panovića. 
Darodavac violine laureatu  festivala je, i ove godine, majstor za izradu violina Jan Nemček.


Narodni orkestar RTS pod upravom Vlade Panovića pratiće takmičare festivala

Predsednik Umetničkog saveta festivala je profesor Nikola Rackov. 

Predsednik opštine Dragan Milić koji je i predsednik Organizacionog odbora festivala i Branislavka Veličković, kao domaćini ovog susreta pozvali su prisutne da budu gosti Velikog Gradišta, ali ne samo u dane festivala, već tokom cele turističke sezone.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top