Još jedan festival kulture i tradicije vlaškog naroda

Petrovac

Kultura

Još jedan festival kulture i tradicije vlaškog naroda

Foto: petrovacnamlavi.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

„Balkanski festival vlaške kulture i običaja“ prvi put održan u Manastirici .

 Festival ima za cilj očuvanje tradicije, kulture, običaja kod Vlaha. Organizatori ove manifestacije su Pokret vlaškog ujedinjenja, Mesna zajednica Manastirica i KUD „Jovica Janković Turku“ iz Manastirice. Pokrovitelji manifestacije  su opština Petrovac na Mlavi i Nacionalni savet Vlaha.

„Pre par godina otavrajuči mostove na Vitovnici, Slobodan Perić, predsednik Pokreta i direktor Kulturno- prosvetnog centra Petrovac na Mlavi, je izjavio da će od Manastirice napraviti mali kulturni centar. Smatram da je u tome i uspeo. Manastirica je već postala jedan važan kulturni centar koji neguje vlaške običaje i kulturu“, rekao je je Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, otvarajući festival.

Učešće su uzeli mahom kulturno-umetnička društva iz opština i gradova Istočne Srbije: Kučeva, Bora, Zaječara, Majdanpeka, Žagubice, Petrovca na Mlavi. Bilo je oko 200 učesnika.

„ Na tom malom prostoru mi se razlikujemo i po načinu govora, igri i običajima. Od sledeće godine to će biti pravi „Blakanski festival vlaške kulture i tradicije“, gde će biti gosti iz Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Hrvatske, Bosne. Pokazaćemo šta je raličito, a šta slično kod svih nas i onda ćemo da vidimo ko se koliko udaljio od te priče, koliko se ko približio tome. Organizovaćemo i okrugli sto gde ćemo pričati o kulturi i tradiciji vlaškog naroda gde god da živi u Evropi i u svetu“,rekao je Slobodan Perić, predsednik Pokreta vlaškog ujedinjenja i direktor KPC Petrovac na Mlavi.

 Različitost nošnji, igara, običaja i pesama napravili su jedna lepo veče u Manastirici.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top