Jezičke nedoumice u slici i reči

Petrovac

Kultura

Jezičke nedoumice u slici i reči

Foto: arhiva i facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, zaposleni u Narodnoj biblioteci ,,Đura Jakšić“ organizovali su izložbu ilustracija Bojana Jokanovića koja je edukativnog karaktera.

Na svakom koraku susrećemo se sa pravopisnim greškama, a prave ih i obrazovane i neobrazovane osobe. Nepismenost je zaista uzela maha, a društvene mreže omogućile su im da isplivaju u punom sjaju. Jedan čovek odlučio je da se bori da ih ispravi. Taj projekat nazvao je Sizifov u borbi za pravopis, jer je mislio da će ostati upamćen po personifikaciji uzaludnog truda. Međutim, pokazalo se da borba, na sreću, ipak nije uzaludna.

Bojan Jokanović je rođen u Tuzli 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, radi kao profesor i đakon je u dobojskom Sabornom hramu. Kako je sve češće imao problem da dešifruje zahteve u narudžbinama za crteže, zbog pravopisnih grešaka, došao je na ideju da ilustruje najčešće nedoumice. Na svom instagram i fejsbuk profilu svakodnevno rešava dileme oko pravopisnih pravila.

Jezičke nedoumice i pravopisne greške, autor predstavlja na zanimljiv način. S obzirom na to da se vizuelno najbolje pamti, ovaj projekat odličan je metod učenja pomoću slika.

Izložba se može pogledati do 22. septembra svakog radnog dana od 8 do 20 časova, kao i subotom od 8 do 13 časova u Narodnoj biblioteci ,,Đura Jakšić“.

Zaposleni u ovoj ustanovi naglašavaju da žele da izložba putuje. Naime, svaka ustanova može da pozajmi izložbu na dve nedelje. To mogu biti škole, ali isto tako mogu biti i sve druge ustanove u kojima postoji verovatnoća da će je neko pogledati  makar dok čeka u redu i rešiti bar jednu nedoumicu vezanu za pravopis.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top