Jedna od najstarijih škola obeležila godišnjicu postojanja

Kučevo

Društvo

Jedna od najstarijih škola obeležila godišnjicu postojanja

Foto: B.K.

How Good Of A Friend Are You Really?

Škola u Kučevu osnovana je pre 187 godina.

Prema višedecenijskoj tradiciji, Dan škole se obeležava 3. novembra svečanom akademijom koja je i ovoga puta bila prilika za podsećanje na deo istorije ove ustanove.

„Kada je davne 1830. godine otvorena škola u tadašnjoj Gornjoj Kruševici, imala je 30 đaka i jednog učitelja koji je plaćan u naturi. I bila je tek peta škola u Podunavskom okrugu (pre nje su otvorene u Smoljincu 1804, Požarevcu 1824. i Carevcu i Palanci 1825.) Prema istorijskim zapisima prvi učenici su bili iz Gornje Kruševice, Rakove Bare, Mišljenovca, Neresnice, Duboke, Voluje, Bukovske, Kaone i Kučajne. 
Danas škola ima 500 učenika i 92 radnika, tri osmorazredne škole (Kučevo, Neresnica i Bukovska) i tri četvorogodišnje (Ševica, Bukovska Reka i Ceremošnja)“
navela je, između ostalog, u obraćanju povodom Dana škole, direktorka OŠ „Ugrin Branković“ u Kučevu, Snežana Kržanović.

U nastavku svečanosti uručene su i jubilarne nagrade radnicima škole. Ove godine dobili su ih Slađana Vulić i Radenko Jovičić za 35, Snežana Kržanović za 30, Sandra Anđelković, Olga Predić, Goran Jović i Dragan Kržanović za 20 i Suzana Paunović za 10 godina rada u školi. 

Učenici škole su potom izveli kulturno umetnički program u okviru koga su nastupile i mlađe kategorije Folklornog ansambla Centra za kulturu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top