Jedini u Srbiji: “Plata” za majke sa troje dece

Golubac

Društvo

Jedini u Srbiji: “Plata” za majke sa troje dece

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Svim nezaposlenim majkama koje dobiju treće dete, u narednih 15 godina opština Golubac izdvaja mesečno po 25.000 dinara, što je jedini primer u Srbiji – piše Danas.

Opština Golubac je jedna od 15 komuna u Srbiji koje su iz Republičkog budžeta dobila sredstva namenjena za podsticaj rađanja, ostanak mladih parova na selu i podizanje zdravstvene kulture koje realizuje Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Za sprovođenje mera populacione politike država je izdvojila 150 miliona dinara – objavljuje list Danas. 

Kriterijumi su bili materijalni status stanovnika i kvalitet projekta. Rukovodstvo i građani opštine Golubac zajednički su pokrenuli inicijativu za sprovođenje mera na snižavanje psihološke cene roditeljstva i edukaciju građana za poboljšanje mlade populacije.

Kabinet za demografiju i populacionu politiku raspisao je konkurs na kome je opština Golubac aplicirala i dobila preko 800 hiljada dinara za rešavanje problema populacione politike, jedna je snižavanje psihološke cene roditeljstva, a druga edukacija građana za poboljšanje mlade populacije, kaže koordinator za projekte opštine Golubac, Aleksandar Đukić.

Kroz aktivnosti rešavanja psihološke mere roditeljstva opština Golubac je sprovela zapošljavanje tri starije ženske osobe koje će pomagati porodicama sa više dece, odnosno za mlade majke, u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova. To su poslovi pranja, peglanja, čišćenje prostorija u kome borave deca, održavanje prostora za higijenu i drugih poslova u kući – piše Danas. 

Celokupan tekst: OVDE
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top