Jabuka umesto cigarete (FOTO)

Požarevac

Događaji

Jabuka umesto cigarete (FOTO)

Foto: Crveni krst Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Crveni krst Požarevac uličnom manifestacijom skrenuo pažnju na štetnost duvanskog dima.

Manifestacija je realizovana u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Savetom za rodnu ravnopravnost.

Požarevljani su za simboličan čin lomljenja cigarete mogli da dobiju jednu jabuku - ovo je bio svojevrsni izazov da bar danas pokušaju da se suzdrže i nadvladaju štetnu naviku. Oni kojima to pođe za rukom, koliko sutra osećaće se bolje i to je prvi korak ka zdravom stilu života.


Polomljena cigareta za jabuku


Jabuka je ipak bolja

U Srbiji se više od 20 godina, 31. januar obeležava kao Dan bez duvanskog dima i sve aktivnosti koje se sporovode usmerene su ka upozoravanju javnosti na štetne efekte koje prouzrokuje konzumiranje duvana kao i izloženost duvanskom dimu.


Učesnici ulične akcije

Moto ovogodišnjeg obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima je „Odrasli puše i i mene guše“, posebno naglašavajući opasnosti po decu i mlade koji udišu dim iz okruženja.

Poznato je da deca koja su više izložena duvanskom dimu, češće obolevaju od hroničnih i akutnih bolesti donjih respiratornih organa, češće imaju napde astme, koje su i jačeg intenziteta nego obično i infekcije donjeg uha.

Izloženost duvanskom dimu šteti svima bez obzira na pol, uzrast, rasu, kulturni i obrazovni nivo i izaziva ozbiljne bolesti kao što je rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, razni oblici astme i druga obolenja disajnih puteva.

Upotreba duvana povećava troškove zdravstvene zaštite, smanjuje produktivnost kod ljudi i osiromašuje ih. Pušači manje sredstava izdvajaju za osnovne životne potrebe, kao što su hrana, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Duvanski dim sadrži preko četiri hiljade različitih materija od koji je 250 zasigurno štetne, a više od 50 izaziva karcinome. Nikotin ubrzava rad srca, izaziva povišen krvni pritisak i izaziva zavisnost. Tu je još mnogo štetnih supstanci poput arsenika, cijanida, ugljen monoksida...

I više nego dovoljno razloga da svaki pušač dobije najtežu bitku – da pobedi samog sebe i ostavi cigarete.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top