izlozba-slika-vasilija-dolovackog-i-u-noci-muzeja

Požarevac

Kultura

Izložba slika Vasilija Dolovačkog i u Noći muzeja

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba slika Vasilija Dolovačkog,kao početak manifestacije „Muzeji Srbije,deset dana od deset do deset''

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba slika Vasilija Dolovačkog, kao početak manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od deset do deset“.

 

Manifestacija traje od 12. do 21. maja. Izložba će moći da se pogleda u Noći muzeja 21. maja.

 


Velika zainteresovanost za rad Dolovačkog

 

„Muzeji Srbije, deset dana od deset do deset“, manifestacija koju su pokrenuli sami muzeji, postaje sve značajnija i masovnija u Srbiji. Cilj je promovisanje stručnog rada u muzejima, rada muzejskih radnika koji neprestano sakupljaju, čuvaju,prezentuju i publikuju kulturno blago.  Tokom tih deset dana Narodni muzej u Požarevcu nudi, pored stalnih postavki, i prateće programe i izložbe.

 


Marina Radosavljević

 

„Kao početak manifestacije„Muzeji Srbije, deset dana od deset do deset“, Narodni muzej i Galerija savremene umetnosti izabrali su izložbu slika Vasilija Vase Dolovačkog iz Bavaništa. Dolovački je svrstan u najznačajnije umetnike na prelazu dva veka u oblasti figuralnog slikarstva. Veliki vojvođanski slikar, realista, svrstan je u društvo Katarine Ivanović, Konstantina Danila, Uroša Predića i Paje Jovanovića“, kazala je Marina Radosavljević.

 


Mile Kulačić

 

„Tajnovitost njegovih prizora, koji i ne žele ništa da nam kažu, možda je jedino objašnjiva rečima Pavla Frorenskog iz njegove mistične knjige „Imena“, gde za ime Vasilije stoji: Vasijlije zapravo od sebe samog skriva najnežnija osećanja gurajući ih u sinju maglu duboke potisnitosti.Vasine slike nas prosto teraju da osetimo prizor, trenutak, predmete svakodnevice, koji su sve samo ne onakvi kakve ih obično zamišljate, ne dosadni, ne nezanimljivi, ne bez poetike. Njegove slike, koje potpadaju pod žanr, nesrećno i pogrešno nazvan mrtva priroda, opovrgavaju sve oni koji „više vrednosti“ i nekakve skrivene poruke prvenstveno traže u motivima verbalno pretočivog, narativnog likovnog simbolizma“, kazao je između ostalog Mile Kulačić profesor na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Edukons.

 

Ova postavka slika, po rečima umetnikaVasilija Dolovačkog, proizvod je njegovog stava u vreme studiranja, koji se kako je vreme prolazilo nije bitnije promenio.

 


Vasilije Dolovački

 

Pojam umetnika za mene je čovek koji ima tri bitne karakteisike na veoma visokom nivou. Prirodna darovitost, da vi možete likovnim sredstvima svet koji vas okružuje prebacite na površinu platna i papira. Drugi momenat je zanat, tehnika i tehnologija materijala koji treba da posedujemo na veoma visokom nivou, kako bi svaku svoju ideju i želju mogli da realizujemo. Međutim, mnogi se prevare misleći da je to samo po sebi dovoljno, ja to obično zovem azbuka i gramatika. Naučili smo tek da pišemo. Treći segment je lični momenat koji svaki umetnik kroz svoje delo pokušava da projektuje.Uvek sam slike poredio sa muzikom. Za mene slika mora da ima tu magiju za ponovno viđenje“, naglasio je Dolovački.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top