Izložba “Biberče” dva meseca otvorena za posetioce

Petrovac

Kultura

Izložba “Biberče” dva meseca otvorena za posetioce

Foto:

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi otvorena je izložba „Biberče“, minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izložbu su otvorili direktor Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, kustos arheolog Jasmina Živković i autor izložbe, viši kustos Zavičajnog muzeja Jagodina, Sonja Perić.

Izložba predstavlja minijaturne posude iz perioda od starijeg neolita do perioda mlađeg gvozdenog doba sa lokaliteta u centralnom Pomoravlju, uz rekonstrukciju života porodice neolitskih grnčara u praistoriji. U minijaturne posude mogu se uvrstiti sve male posude čija visina ne prelazi pet do šest centimetra, a one su imale obično oblike i forme većih posuda korišćenih u svakodnevnoj upotrebi: zdela, pehara, amfora, urni i pitosa.

Osim minijaturnih posuda iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, posetioci će moći da pogledaju i minijaturne posude sa lokaliteta Belovode, koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi.

Izložba je otvorena do 01. februara 2019. godine, a Galerija Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi je otvorena za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top