Istorijski arhiv Požarevac: Srpski brend svetske arhivistike

Požarevac

Događaji

Istorijski arhiv Požarevac: Srpski brend svetske arhivistike

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Arhivisti iz regiona u sredu i četvrtak borave u Požarevcu na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Arhivi u trećem milenijumu – večna ishodišta istorije“.

Kao uvertira za ovaj važan skup obeleženo je punih sedam decenija postojanja Istorijskog arhiva Požarevac i sedam godina nacionalnog naučnog časopisa „Zapisi – Godišnjak.

U godini velikog jubileja, uz izuzetna dostignuća, zavređenu visoku poziciju u srpskoj, a potom i svetskoj arhivistici, ova institucija ne prestaje da stalono iznova pomera svoje već vrlo visoke ciljeve i domete u ulozi „čuvara pamćenja, baštinika kultura, dokaza čovekovog postojanja, kapije prošlosti“.

Istorijski arhiv Požarevac je, uticajna, u međunarodnim krugovima uvažavana institucija. Prepoznatljiv je po rapidnom napretku, izuzetnoj dinamici usvajanja najsavremenijih metoda rada i njihovoj implementaciji kao i po svojim izložbama, izdavačkoj delatnosti, atraktivnim projektima, otvorenim stručnim pitanjima.

 Svoje mesto u današnjem vremenu, požarevački Arhiv pronalazi u ideji otvorenosti. Ona je okrenuta ne samo ka međunarodnoj saradnji, institucijama iz sveta nauke, kulture, medijima, već i ka objavljivanju arhivskog bogastva i njihovom plasmanu u turističke i kulturne programe grada i regiona. Naša zagledanost u prošlost ima smisla samo ako se u njoj traže racionalni odgovori na pitanja koja postavlja sadašnjost u ime budućnosti.

Ti odgovori kriju se jednim delom, u arhivima. Da bi se to ostvarilo neophodno je sačuvati i unapređivati institucije kao što je Arhiv, čime dokazujemo da smo istinski baštinici evropskih kulturnih i duhovnih vrednosti, ideja i tekovina, rekla je Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac.


Dr Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac

Časopis, po njenim rečima, služi kao dijalog sa prošlošću, ali i sa vremenom koje dolazi. Jer, znanje o prošlosti je uvek samo selektivna rekonstrukcija mnogih događaja.

Stoga arhivi moraju da se pozicioniraju na mesto važnog i nezaobilaznog faktora u svakoj državi, u aktuelnim procesima transformacije društva u društvo zasnovano na znanju, sa osnovnim ciljem da pomeraju društvo ka boljoj budućnosti, podstičući razvoj.


Arhivisti iz regiona u Požarevcu

 Istorijski arhiv Požarevac u svom trajanju i uspešnom radu, spajajući tri veka kroz arhivsku građu koju čuva i prezentuje, ostvario je, po rečima Nikolićeve, svoju viziju obezbedivši platformu za aktivno učešće na polju kulture i nauke na međunarodnoj sceni, a što je sjajna prilika da se u Evropskoj uniji brane boje, naučni i stručni integritet našeg grada i države, kao i mogućnost unapređenja stručne saradnje sa drugim državama i gradovima u različitim domenima.

Zbog svega toga, požarevački Arhiv je srpski brend svetske arhivistike.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top