Intenzivirani radovi u njivama

Braničevo

Poljoprivreda

Intenzivirani radovi u njivama

Foto: arhiva, youtube

How Good Of A Friend Are You Really?

Počela žetva hibrida suncokreta, ubira se kukuruz za silažu, a u toku su i pripreme za setvu uljane repice.

Ubiraju se usevi suncokreta sa zemljišta lakše strukture (peskovito) i hibridi kraće vegetacije. Prosečni prinosi kreću se oko 3 hiljade kilograma po hektaru suvog zrna. Hibridi duže vegetacije, zbog veliih količina padavina, još uvek su u završnoj fazi zrenja i njihovo ubiranje trebalo bi da krene za 15 do 20 dana.

Ove godine u Braničevskom okrugu suncokret je, prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, posejan na oko 18 hiljada hektara.

Hibridi kukuruza na velikom procentu površina ulaze u završnu fazu zrenja. S druge strane, uveliko je počelo skidanje useva kukuruza namenjenog za silažu gde je neophodno da zrno sadrži do 35 odsto vlage kako bi kvalitet silaže bio dobar. Kukuruz je po podacima PSSS Požarevac posejan na 53 hiljade hektara.

Žetva kukuruza za silažu.

Predstoji setva uljane repice i prema podacima PSSS Požarevac ove godine biće posejaan na 50 odsto površina više u odnosu na prošlu godinu, kada je hiljadu i po hektara bilo pod ovom kulturom. Optimalni rok za setvu je od 20. avgusta do 10 septembra.

 „Posebnu pažnju treba obratiti na predsetvenu pripremu jer je seme uljane repice izuzetn sitno i traži dobro pripremljeno zemljište. Setveni sloj treba da ima mrvičastu strukturu. Preporučena dubina setve je dva centimetra, uz dovoljnu količinu vlage biljka može da iznikne i za 48 sati.“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top