I u petrovačkoj opštini obeležen “Dan primirja”

Petrovac

Događaji

I u petrovačkoj opštini obeležen “Dan primirja”

Foto: Eb

How Good Of A Friend Are You Really?

Širom opštine Petrovac na Mlavi juče je prigodnim svečanostima obeležen 11.novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Centralna svečanost održana je u Mesnoj zajednici Tabanovac gde su predstavnici opštine, boračke organizacije, udruženja Kraljevine Srbije, udruženja potomaka ratnika u Prvom svetskom ratu, ratnih vojnih invalida I MZ Tabanovac, položili vence na spomenik ratnicima balkanskih ratova i na spomenik kralju Alkesandru I Karađorđeviću.


Polaganje venaca

 Dobrica Milosavljević, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija Petrovac na Mlav, poručio je da je Dan primirja veliki dan za Tabanovac koji je oduvek poštovao tradiciju svog naroda.

“Danas kada se u celoj Srbiji slavi kapitulacija jedne opake i zlonamerne sile i gde se slavi pobeda Srbije sa saveznicima, mislim da je to put i pravac koji mi  moramo da pratimo. Srbija je iz tog rata izašla kao pobednik i krenula u svetlu budućnost. Kad poštujemo prošlost, imamo i budućnost. Uveren sam da Srbija ima budućnost i da će nam u narednom periodu biti sve bolje i lepše za život,” rekao je Milosavljević.


Dobrica Milosavljević predsednik udruženja Kraljevina Srbija Petrovac na Mlavi

Goran Ristić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi, čestitao je praznik koji je izuzetno značajan za Petrovac na Mlavi i celu Srbiju.

“Pre 99 godina  naša zemlja je na pobedničkoj strani, među saveznicima dočekala dugo očekivano primirje u Prvom svetskom ratu. Srbija ima mnogo dobrih razloga da obeležava ovaj dan. Mi smo bili među saveznicima koji su zaustavili ogromna krvoprolića, bili smo prva napadnuta zemlja, a srazmerno svojoj snazi doprineli smo konačnoj pobedi. Međutim, iako smo bili na pobedničkoj strani ovaj rat je I te kako bio poguban za našu zemlju. Srbija je izgubila 26 % stanovništva, goto polovinu radno sposobnih muškaraca, a od 707 hiljada mobilisanih vojnika vratilo se 160 hiljada. Na stotine hiljada civila i ratnika nevino i junački je stradalo tih godina. Neki podaci pokazuju da se broj stradalih meri preko million ljudi. Ove ogromne žrtve među kojima su bili i junaci iz našeg kraja,  najveći su razlog što obeležavamo primirje, dan kada su  1918.godine u 11 časova zaustavljena dalja stradanja. Mislim da je svima za ponos što u ovom kraju poštujemo tradiciju i pretke. Izgradnjom Spomen obeležja upravo održavamo sećanja na sve junake koji su dali živote za odbranu Mlavsko – Moravskog kraja. Sa nadom da nam se nikada vise takva stradanja ne ponove, neka je večno sećanje na sve stradale u Prvom svetskom ratu,” kazao je Ristić.


Goran Ristić zamenik predsednika opštine Petrovac

Svečanosti su osim Ristića i Milosavljevića prisustvovali: predsednik Skupštine opštine Petrovac Milanče Aćimović, pomoćnici predsednika Saša Živojinović i Boris Gvozdić, predsednik boračke organizacije Aca Gera Životić, predsednik Udruženja potomaka ratnika u Prvom svetskom ratu Radiša Stojanović i brojni meštani.

Dan primirja je obeležen i u Mesnoj zajednici Rašanac gde su položeni venci na spomenik poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu od 1912 – 1918 godine. Polaganju su prisustvovali narodni poslanik Miletić Tića Mihajlović, pomoćnici predsednika opštine Boris Gvozdić i Saša Živojinović, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević i meštani.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top