I poljoprivrednici protestuju (VIDEO)

Malo Crniće

Društvo

I poljoprivrednici protestuju (VIDEO)

Foto: Draško Živković

How Good Of A Friend Are You Really?

Poručuju nadležnima: Akciza je porez na luksuz, poljoprivreda nije luksuz.

Poljoprivrednici iz malocrnićke opštine održali protestnu vožnju upozorenja od Malog Crnića do Molove pumpe u Salakovcu.

Pogledajte VIDEO

Poljoprivrednici su se tu zadržali sat vremena parkirani pored puta, da ne bi ometali saobraćaj i potom se vralili istim putem. Učestvovali su vlasnici oko tridesetak traktora, a kako je skup regularno prijavljen, obezbeđivala ga je policija. Zabeleženih incidenata nije bilo.

Protest je organizovala Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, preko članice Udruženja poljoprivrednika „Stig i Mlava“ opštine Malo Crniće.

Poljoprivrednici traže od Ministarstava finansija i poljoprivrede da cena nafte za proizvođače bude oslobođena akcize, jer je, kako ističu u udruženju, „akciza porez na luksuz, a poljoprivreda nije luksuz“.

To je nešto što smo mi imali ranije, a druge zemlje imaju i dalje. U okruženju najskuplja nafta je 90 dinara, a kod nas više od 160 dinara. Ministarstvo poljoprivrede obećava drugačije već nekoliko godina, od kako je ukinuto pravo na povraćaj novca na osnovu obradivih površina registrovanih u trezoru, 2012. godine. Bez obzira koja je cena goriva, poljoprivrednici traže da se za poljoprivredu ukine akciza. Obećali su nam kartice za tzv. „plavi dizel“ još pre pet godina, ali se ništa ne dešava. Nemamo više strpljenja da čekamo, cene imputa su toliko visoke na je to neizdrživo, rekao je Draško Živković, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig i Mlava“ opštine Malo Crniće.

Po njegovim rečima za predstojeću žetvu ozbiljnim proizvođačima treba dve, tri hiljade litara dizela za vršaj. Cene goriva bi, kako kaže, za poljoprivredu trebalo da bude oko 100 dinara.

„Ukoliko ministarstva ne izađu u susret našim zahtevima, radikalizovaćemo proteste, pa će biti i blokada“, podvukao je Živković.

Poljoprivrednici podržavaju i proteste protiv poskupljenja goriva po Srbiji, ali nisu organizatori, već samo učesnici kao i ostali građani, napominje naš sagovornik.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top