Homoljska kulturno-umetnička društva stara više od pola veka (FOTO)

Žagubica

Društvo

Homoljska kulturno-umetnička društva stara više od pola veka (FOTO)

Foto: A.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored standardnih igara iz cele Srbije, oni čuvaju tradicionalne igre specifične baš za vlaški kraj i teško da se mogu videti kod drugih KUD-ova.

Opština Žagubica ima četiri kulturno-umetnička društva, a čak tri postoje duže od pola veka. Pored standardnih igara iz cele Srbije, oni čuvaju tradicionalne igre specifične baš za vlaški kraj i teško da se mogu videti kod drugih KUD-ova.

KUD „Homolje“ Žagubica

Najstarije kulturno-umetničko drušvo u opštini Žagubica je „Homolje“. Meštani tvrde da su članovi ove trupe prvi put nastupili davne 1945. godine.

Od tada, deo njihovog repertoara su izvorna kola iz tog vremena. Zaštitni znak im je „Bugarka“, vlaško kolo koje je nastalo u vreme bugarske okupacije 1912. godine.

„Stevan Visić iz Jošanice je jedan od ljudi koji su osnovali ovaj KUD pre sedamdeset tri godine. On je sakupljao melodije i korake i napravio splet „Bugarka“ od pet numera“, objašnjava Miroslav Frfulanović, sadašnji predsednik KUD „Homolje“  i dodaje da Stevan danas ima 96 godina.

Zaštitni znak KUD-a Homolje je kolo „Bugarka“ nastalo 1912.

Frfulanović je nekada živeo u Italiji. Kada se vratio, zbog njegove ćerke koja voli da igra u folkloru, odlučio je da se uključi u koordinaciju. Pored njegove ćerke, u ovom drušvu često igraju i štićenici koje odgajaju kao hraniteljska porodica.

KUD „Homolje“ iz Žagubice opstaje na dobrovoljnoj bazi i energiji članova, kojih ima oko pedeset, od najmlađih do onih u prvoj postavi koji su ostali posvećeni folklornim igrama i kada su se zaposlili, osnovali i širili porodice.

KUD „Mladost“ Krepoljin

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Krepoljina malo je mlađe od žagubičkog. Osnovano je 1958. godine i nedavno su proslavilli 60 godina postojanja.

Klub broji nešto više od 30 članova, ali to što su mali nije ih sprečilo da svoje umeće u folklornim igrama i pesmama pokažu u obližnjim zemljama, kao što su Rumunija, Republika Srpska, Hrvatska, Italija, Austrija, Bugarska...

„U Krepoljinu se održavaju i „Spasovdanski susreti“. Tom prilikom članovi kluba ugoste sve prijatelje iz pomenutih zemalja. Svoje domove tada otvore za150 ljudi, što je prilično, ako se uzme u obzir da u naselju živi jedva 1500 stanovnika“, smatra predsednik ovog udruženja Milan Milojković, nastavnik muzičkog u penziji.

KUD Mladost iz Krepoljina je skoro dve decenije domaćin Spasovdanskih susreta

„Naša saradnja sa tim društvima traje više od petnaest godina. Naši članovi su do sada prešli 60.000 kilometara da bi izveli igre i pesme po kojima smo prepoznatljivi. Zato smo mi na neki način ambasadori vlaškog kraja“, ističe Milojković.

Na repertoaru KUD-a „Mladost“ nalaze se igre iz Šumadije, vlaške, šopske, igre iz Blagojevgrada (Bugarska), okoline Pirota, Leskovca, Srema, Vranja, makedonske igre.

Da bi Krepoljinci pokazali svoje umeće, prešli su do sada 60.000 kilometara

„Moji igrači su sa 12 godina imali čast da igraju u Veneciji. U toku su pregovori sa našom dijasporom za nastup u Švajcarskoj. To mi je velika želja, da tamo odvedem moju decu“, otkriva planove Milojković.

Želja ovog lidera čija energija ne jenjava, je da repertoar prošire starogradskim igrama, koje bi izvodili veterani ovog kulturno-umetničkog drušva.

KUD „Vlaško kolo“ Osanica

KUD „Vlaško kolo“ iz Osanice može da se pohvali da je učestvovalo na brojnim smotrama širom bivše Jugoslavije, jer postoji od 1963. godine bez prekida, kao i na brojnim međunarodnim takmičenjima, posebno u to vreme.

„Jedno od njih bio je Evropski festival amaterskih ansambala održan u Zagrebu 1977. godine, gde smo osvojili prvo mesto. Godinu dana kasnije bili smo prvi i na Balkanskoj smotri 1978. u Leskovcu, kao i na Međunarodnoj smotri 1983. godine u Ohridu“, ističe temelje svog folklornog kluba Željko Bogosavljević.

KUD Vlaško kolo iz Osanice nosilac je brojnih nagrada

Nagrade ređaju i danas. Tako su 2016. godine sa koreografijom „Nunta“ osvojii prvo mesto na Međunarodnoj smotri u Udinama u Italiji.

„Nunta je običajna igra. To je ime za svadbu na vlaškom jeziku. Najlepša koreogrrafija koja postoji. Gde god da se pojavimo svi su oduševljeni. Predstavljaju se običaji sa pravih vlaških svadbi, poput dolaska po mladu sa provodadžijom, opraštanje od majke, doček svekrve i deljenje pogače“, objasnio je Bogosavljević i dodao da su oni jedino kulturno-umetničko društvo iz Srbije koje ima prava na izvođenje ove igre.

„Nunta“ - vlaška svadba,  igra po kojoj su poznati Osaničani

KUD „Vlaško kolo“ broji 100 članova raspoređenih u više grupa i sekcija. Većina živi u selu.

KUD „Izvor“ Laznica

KUD „Izvor“ u Laznici je naslednik KUD-a „Jedinstvo“ koje je osnovano pedesetih godina dvadesetog veka. Iako ovaj klub zvanično postoji tek od 2004. godine, njihova glavna igra nasleđe je starijeg društva.

„Na tri noge“, ili kako se na vlaškom kaže „Pre trej pišoare“, je tradicionalna igra, koja se zapravo igra na dve noge, ali kroz određene raskorake, publika je doživljava malo drugačije. Splet se sastoji od četiri igre.

Žagubička kulturno-umetnička društva nastupaju širom Srbije i okolnih zemalja

Pedeset članova podeljeno je u četiri starosne grupe, ali i kroz sekcije: igračka, solisti, vokali, instrumentalisti. Nastupaju širom Srbije i okolnim zemljama.

„Mi i nove igre izvodimo sa starim tradicionalnim koracima. Negujemo vlaško nasleđe i kroz pesmu“, istakao je Miroslav Jović iz ovog udruženja.

Od 2004. godine ovo društvo učestvuje u organizaciji „Privega“, svake godine na masne poklade .

„To je tradicionalno-verska igra koja se izvodi oko vatre, kroz koju se mrtvima namenjuje hrana, igra i pesma,“ objašnjava Jović i dodaje da su se nekada davno pravile igranke na raskrsnicama.

 „A mi sada idemo od kuće do kuće, sakupljamo drva i rakiju za kuvanje. Pravimo tri privega, što je velika vatra na raskrsnici.“

Naravno, kao i sve drugo i taj običaj se završava kulturno-umetničkim programom.

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Žagubica – biser Homolja”po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018.godini.
-  Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top