Hleb sa sedam kora

Kostolac

Privreda

Hleb sa sedam kora

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekipa portala E Braničevo u poseti kopu Drmno čiji rudari rade veoma težak i zahtevan posao kako bi građani imali dovoljno električne i toplotne energije.

Od sto ljudi koji rade ovde pedesetak ne dočeka kraj radnog veka nepisano je pravilo.

Dejan Milosavljavić glavni poslovođa u ugljenom sistemu kopa Drmno ima 33 godine radnog staža. Sa beneficijama 38, ali neće moći skoro u penziju dok ne stekne starosni uslov.

„Ovde se sve službe moraju osloniti i pratiti jedna na drugu da bi posao mogao da se završi. Na taj način i olakšavamo sebi. Ne gleda se koje je godišnje doba, isto se radi i na visokom plusu, i na minus 40.  Kiša, sunce, vetar, sneg, radi se non stop. Mašine su dosta stare, popravljau se, ali radimo čime imamo“, kaže Milosavljević.

Goran Dejan Milosavljavić glavni poslovođa u ugljenom sistemu kopa Drmno

Andrejić, prvi rukovalac bagera 800, radi već 27 godina.

Radili smo kako god smo mogli da damo što višu proizvodnju, svojom pameću, saradnjom među službama. Mora da bude dogovora kako bismo posao obavili najbolje moguće. I ovaj remont rade zajedno sve tri službe. Kad sam počinjao da radim, bila je manja proizvodnja, manje tenzija i pritiska, jedva da smo imali buldožer, dva ili tri, a sada ih je mnogo više. Proizvodnja je veća i neuporedivo je teže da se dostigne zadata norma. Svakog dana uđe se u pult, pregleda se mašina i počinje kopanje, proizvodnja teče... Neophodno je ostvariti što veću proizvodnju tokom radnog vremena. Najopasniji je posao radnika na bageru, naročito pomoćnog osoblja, koje mora da izlazi napolje i izvrši pripremu da bi ta mašina radila kako treba“, objašnjava nam Andrejić.

Goran Andrejić prvi rukovalac bagera 800

Pomoćno osoblje je tu i da odradi sitnije popravke na mašinama, kako posao ne bi stajao.

Najopasnije je raditi u rudarskoj službi

Inače, zbog zahtevnih uslova rada, EPS zaposlenima obezbeđuje banjska lečenja, rekreativne odmore i godišnje sistematske preglede.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top