Gradom se širi miris ajvara

Požarevac

Događaji

Gradom se širi miris ajvara

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Počelo požarevačko takmičenje „Izađi mi na teglu“.

Ovo je period u godini kada domaćice počinju da pripremaju ajvar, džemove i zimnicu, zapravo period koji nas uvodi u jesen.

Ajvar je specijalitet specifičan samo za Balkansku kuhinju i nezaobilazan je na našoj trpezi tokom jeseni i zime. Požarevac je treći put domaćin ovog karavana koji će ove godine proći kroz više od 25 gradova u Srbiji do 13 oktobra, kada će biti održano veliko finale svih pobedničkih ekipa u Beogradu. Inače, karavan je krenuo 17. avgusta sa Ade Ciganlije, a Požarevac je jedanaesti grad u kome se održava takmičenje.

Paprika se peče

„Iz iskustva znamo da će ove godine biti veoma teško izabrati najbolji ajvar i da su sve ekipe na neki način pobednici“, rekla je Jelena Vukazić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, otvarajući takmičenje.

 

Jelana Vukazić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca

Za požarevačkog pobednika takmiče se „Vredne vlajne“ iz Rudne glave, „Paklena kuhunja“, „Kolo srpskih sestara“, Udruženje žena „Izvor“, „Pastirice“, „Lepa Rada“, „Trio i Srećko“, Udruženje žena „Lira“, „Starčevljanke“ iz Starčeva, „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, Etno sekcija „Poljana“, Ekonomsko trgovinska škola, „Etno dame“ iz Laznice, Skobalj i PU „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca.

Dimljaci se puše...          

Pored učešća na velikom finalu pobednik dobija šporet „Smederevac“. Ukupan fond nagrada je 2 miliona dinara. Inače, od ove godine takmičari peku papriku i kuvaju ajvar na „Smederevcu“. Takmičenje prati i „Tegla bazar“.

Proglašenje pobednika očekuje se do 18 sati.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top