Gradište se i dalje gradi

Veliko Gradište

Događaji

Gradište se i dalje gradi

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Veliko Gradište i ove godine je veliko gradilište, ali ne na uštrb ostalih davanja.

Opština Veliko Gradište u ovoj godini uložiće više od 200 miliona dinara u razne investicije, što je za opštinu te veličine veoma značajan iznos. 

Obrazovanje

Osnovna škola u Majilovcu je u dosta dobrom stanju. Ove godine, na ime opreme u 
Obrazovanju toj ustanovi će biti opredeljeno 250 hiljada dinara.

„Za više od 60 dosto škola nabavljene su pametne table, koje znatno olakšavanju rad prosvetnih radnika, a kvalitet nastave podižu na viši nivo. U naredne dve, tri godine svako odeljenje dobiće pametnu tablu“, naglasio je Dragan Milić, predsednik opštine.


Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište

Za školu u Velikom Gradištu predviđen je video nadzor. Obezbeđena su i dva stana za zaposlene prosvetne radnike, a uskoro će im na raspolaganju biti i treći. Rebalansom budžeta, školi će biti opredeljeno oko milion dinara za nabavku klupa i stolica ili adaptaciju poda.

Najviše će biti uloženo u školu u Srednjevu. Ministarstvo prosvete odobrilo je 12 miliona dinara, što je 40 odsto potrebnih sredstava za završetak objekta nove škole.

Oko  milion i po  dinara prvobitno planiranih za zamenu stolarije na staroj školi, rebalansom biće preusmereno takođe na novi objekat i par stotina hiljada biće opredeljeno za opremu i elektro instalacije. 

U isturenom odeljenju u Carevcu radi se vrtić i kotlarnica. Oko 100 hiljda dinara opredeljeno je za nabavku instrumenata Muzičkoj školi, a za investicije u ovu obrazovnu ustanovu još milion dinara.

U toku je izrada projekta adaptacije fasade na zgradi Gimnazije. Vrednost radova oko 240 hiljada dinara, dok će za nabavku računara i video nadzora biti obezbeđeno 400 hiljada dinara. Ministarvo prosvete finansira adaptaciju fasade starog dela zgrade Gimnazije. Za hidrantsku mrežu budžetom je opredeljeno oko 2 miliona dinara.

U planu je nabavka nameštaja, računara i opreme za domaćinstvo i opreme za nastavu za Dečiji vrtić.


Infrastruktura

U toku je asfaltiranje seoskih ulica oko i u Češljevoj Bari. Previđeno 20 kolimetara na nivou opštine.
Asfaltirano je i nekoliko ulica u gradu. Završetak radova je do kraja maja, eventualno polovinom juna, a finasira ih Vlada preko ministarstava. 

Prema nezvaničnim informacijama, odobrena su sredstva za još deset gradskih ulica: Trg oslobođenja, Starine Novaka, Pere Metalca, Žike Popovića, Miroslava Tirše, Braće Buđoni, Vlastimira Pavlovića Carevca, Žička, Sefana Dečanskog i trotoar Albanske spomenice. 

Trotaoari će biti urađeni i u ulici od Doma zdravlja do Dunava i od skretanja za Požeženo do groblja. 

Radiće se i na uređenju trotoara ispred Matijevića. Ove godine biće završen put Biskuplje – Zatonje. U planu je kružni tok kod skretanja za Srebrno jezero. Uskoro počinje i projekat postavljanja led rasvete.

Predstoji druga faza rešavanja problema vodosnabdevanja opštine Veliko Gradište. Dosad je u vodoizvorište Ostrovo uloženo 4,5 miliona evra, iskopani su bunari kapaciteta 120 litara u sekundi, izgrađena fabrika vode sa dovodom električne energije i trafoom, kao i osam kilometara cevovoda ispod Srebrnog  jezera i rezervoar iznad Kumana. 

Iz tog rezervoara voda će ići ka naseljima Kumane, Topolovnik, Kisiljevo, Rudarevo, Ostrovo, Carevac i Tribrode. Opredeljeno je oko 40 miliona dinara. 

Nastavljeni su radovi na gasifikaciji i kanalizaciji. Tokom aprila, očekuju se prvi priključci na vodoizvorište „Stig“.  Svi uslovi su ispunjeni predstoji proba cevovoda i dobiće se oko 150 novih priključaka. 
Od naplate priključka, finansiraće se dalja realizacija projekta

Radi se i na izgradnji aerodroma na Srebrnom jezeru. Predstoji završetak staze, pa bi prve letove trebalo očekivati već tokom ove godine.

Uređenje grada

Intenzivno se radi na iznalaženju modela uređenja glavne ulice u velikom Gradištu, i u toku je rani javni uvid. 


sa predstavljanja investicija

U ovoj godini je opredeljeno desetak milona za uređenje glavne ulice. 

 www.ebranicevo.com

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

Pratite nas na Instagramu

To Top