Gradištanski Mance – igra sudbine i talenta (FOTO)

Veliko Gradište

Sport

Gradištanski Mance – igra sudbine i talenta (FOTO)

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Velikom talentu isprečile se povrede i bombardovanje, što je najveći razlog da se ne vine u inostrane fudbalske vode. Danas je trener VGSK.

Veliko Gradište je definitivno grad odbojkaša, ali kako je fudbal ovog leta bio glavna tema, predstavljamo vam jednog fudbalera, možda najboljeg odavde, koji je završio karijeru, a sada je trener VGSK. To je Srđan Dimitrijević Mance iz Kusića, naselja nadomak Velikog Gradišta.

Dimitrijević kao trener VGSK

Dimitrijević je rođen 19. jula 1975. godine u Požarevcu. Završio je Osnovnu školu „Ivo Lola Ribar“, u Kusiću i Velikom Gradištu. Prve dve godine srednje škole završava u Velikom Gradištu, a treću i četvrtu u Poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković“ u Požarevcu- smer prehrambeni tehničar. Nadimak Mance dobio je još u detinjstvu, po tragično nastradalom prvotimcu Partizana, koga je mnogo voleo i bio mu je uzor.

Nije bilo dileme fudbal mu je najveća sportska ljubav. Ni jedan drugi sport nije bio u opticaju.

 „Oduvek je bio fudbal i samo fudbal. Najvažnije je bilo da ga igram, bez obzira koliko je to plaćeno. Živim za fudbal. Igrao u Zoni ili Prvoj ligi, svejedno mi je. U svakoj ligi se igra fudbal“, kaže Dimitrijević.

U punom naletu

Prve fudbalske korake čini u Velikom Gradištu, u sezoni 1985/86. godine. Prošao je sve selekcije pionira i omladinaca. Sa samo 15 godina, 1990. ušao je u prvi tim kao najmlađi igrač. Godinu i po dana igra u prvom timu, koji se takmičio u Drugoj srpskoj ligi grupa Sever, gde su  uglavnom bili beogradski klubovi, sada prvoligaši poput Zvezdare, Sinđelića, Hajduka sa Liona, Železnika, Radničkog.   

Sa ekipom Mladog radnika

U sezoni 1992/93. prelazi u požarevački Mladi radnik, koji se kao i sada, takmičio u Srpskoj ligi grupa Zapad, gde se zadržao tri godine. Kao šampionte  lige  u sezoni 1994/95. Mladi radnik prelazi u Drugu ligu. Ali,došlo je vreme da Srđan odsluži vojni rok, i kako biva raspoređen u Surdulicu, igra za tamošnji Radnik, tada niškog zonaša, sada superligaša. Dobra sezona i lepe uspomene vežu ga za Surdulicu: šampionska titula, 28 postignutih golova za polusezonu i prelazak u Srpsku ligu Istok.

Dimitrijević u Mladom radniku

Dobre igre u Radniku donele su mu ponudu „Reala sa Nišave“ (Radnički Niš) da kod njih nastavi karijeru. Bila je i konkretna ponuda za internacionalnu karijeru u slovenačkom Mariboru, ali srce, sudbina ili nešto treće, vratilo ga je u Požarevac u Mladi radnik, gde igra još tri godine u drugoligaškom društvu.

Verovatno vrhunac karijere doživljava prelaskom u OFK Beograd, koji je došao u „nevreme“, u godini bombardovanja. Godinu i po dana igra u najkvalitetnijem takmičenju.

Dimitrijević u OFK Beograd

Taj prelazak je verovatno došao prekasno, a ni opšta situacija nije bila ružičasta, da bi započeo neku ozbiljniju internacionalnu karijeru. Trebalo je pokazati ogroman kvalitet ne bi li uspeo da izađem u Evropu“, priseća se Srđan.

Nakon toga po treći put obreo se u Mladom Radniku i tu ostao još dve godine. Potom odlazi u kostolački srpskoligaš Rudar, gde ostaje dve sezone. Sledi selidba u Šapine na godinu dana. Ponovo se našao u Požarevcu, ali ovog puta u Inonu i Trgovačkom na po godinu dana, nakon toga odlazi u Selevac godinu i po dana, pa ponovo u Rudar Kostolac, i opet Požarevac, ali sada  u Železničaru, gde se malo duže zadržao. Kao kapiten odigrao je tri - četiri sezone i na kraju povratak na početak  - VGSK . U tom klubu igrao je pet sezona kao fudbaler, a potom i kao trener. Najpre je trenirao kadete, a sada je preuzeo prvi tim i pod njegovom palicomVGSK je stabilan zonaš.

Jedna sa fudbalskog terena

Možda nisam imao sreće da načinim neke veće domete, dosta su presudile i povrede, koje su u krajnjem slučaju i deo sporta. Neke su lagane, a kada su teže to je već problem i odvajaju te od terena. A sa druge strane, kada sam igrao najbolji fudbal u životu, desilo se bombardovanje i nije bilo mogućnosti za odlazak u inostranstvo. U to vreme uglavnom nismo ni imali menadžere, nego je sve išlo po preporuci trenera“, priseća se Srđan.

Fudbalski teren je njegovo prirodno  okruženje

Po njegovim rečima, i tadašnja Druga liga je bila pojam za današnju Superligu, a Srpska liga je bila jako takmičenje. Radilo se, kaže, dva puta dnevno kao da se igra sa Crvenom Zvezdom ili Partizanom.

Stvarno se mnogo radilo, ali  i finansijski je bilo isplativije. Još je i moglo da se živi od fudbala, da ne radiš dodatni posao. Sada samo fudbaleri u superligaškim klubovima mogu da kažu da žive od toga. I u VGSK igrači dobijaju neki minimalac, ali moraju da rade još neki posao i priča o dva treninga dnevno pada u vodu. Radimo jednom dnevno, može da se kaže poluprofesionalno. To  i nije baš dobro, traži se rezultat, a nemaš dovoljno mogućnosti“, iskren je Dimitrijević.

Prati svoje bivše klubove, a i saradnja po pitanju igrača ne izostaje. Nedavno je poslovno boravio u OFK Beograd u vezi sa transferom igrača, ali kako kaže, ni njima ne cvetaju ruže, ispali su iz Superlige i zaustavili u Srpskoj ligi Beograd.


Sa ekipom OFK Beograd

U Surdulicu nisam išao skoro, a stalno najavljujem bivšim saigračima i dobijam vesti da me se publika još uvek seća. Sa Mladim radnikom imam izvanredu saradnju, to mi je druga fudbalska kuća, imamo igrače na dvojnoj registraciji. Igramo prijateljske utakmice, stalno smo u kontaktu. Kad mi zatreba neka pomoć ili savet, imam gde da se obratim. Rudar je takođe klub sa kojim sarađujem“, kaže naš sagovornik.

U trenerskoj karijeri želi da napreduje, nastavlja sa edukacijom za A licencu.

Gradište mi  je bilo polazište na početku fudbalske karijere, nadam se da će biti odskočna daska i za trenersku“, zaključio je Dimitrijević .

Kopačke još nije okačio „o klin“, voli i dalje, kaže, da potrči za „bubamarom“.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Vredno sećanja” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top