Gospod je vaskrsao, radujte se

Braničevo

Događaji

Gospod je vaskrsao, radujte se

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Čovek čini mnoge grehe zbog straha od smrti umesto da svojim delima izbori večni život...

Hristos je vaskrsenjem dokazao da je Sin Božiji, jer ga je Otac vaskrsao posle trećeg dana smrti. Ujedno, time je ljudima poslata poruka da je Bog među njima, poručuje episkop požarevačko – braničevski, dr Ignatije.


vaskrsenje hristovo

 „U našu istoriju ušao je sam Gospod. To je osnov naše vere, vaskrsenje. S druge strane vaskrsenje Hristovo je zalog našega vaskrsenja. Naš problem, svih, ne samo ljudi, nego svih stvorenih bića, je u stvari smrt. Mi često zaboravljamo na to, misleći da su važni drugi problemi. Često se celog života bakćemo da ih rešimo. Ali, svi problemi naši izviru iz tog problema, problema smrti. To ne možemo rešiti. 

Ne možemo rešiti ni jedan problem na svetu, ni bolesti, ni siromaštvo, ni bedu, ni glad, socijalnu nepravdu, državna uređenja, ratove... Sve je to posledica toga što smo smrtni i našeg straha od smrti. Mi činimo mnoge grehe iz straha od smrti. Ako smrt ne bude bila ukinuta, tada nećemo rešiti ni jedan problem. Upravo to hrišćanstvo najavljuje i to pokazuje vaskresenje Hristovo“, podvukao je Njegovo Preosveštenstvo.

Vladika je dalje istakao da Hristos nije doneo neku novu nauku, niti neki novi sistem moralnih i drugih vrednosti, on je došao da nam da život, i to u izobilju.

„On je došao da nam da večni život i vaskrsenje od smrti. Upravo to je osnov naše vere. Ovaj praznik Vaskrsenje Hristovo je temelj naše vere, kako kaže Sveti Apostol Pavle: Ako Hristos nije vaskrsao i ako mrtvi ne vaskrsavaju,  misleći na poslednji dan kada će svi vaskrsnuti, tada smo, kaže, u gresima svojim, tada bi bolje bilo da jedemo i pijemo jer sutra ćemo umreti, tada smo, kaže, svi mi jadni. Upravo, kaže on, Hristos je vakrsnuo i nas će vaskrsnuti u poslednji dan. 

Mogao je neko i da odrekne, da je Hristos vaskrsao. Vi možete da vidite, čak i da ste ubeđeni, da se to desilo, što se desilo, ali ako vi ne želite, vi kažete to se nije desilo. Sloboda, ta naša volja je tako jaka, da ona može da nas vodi u život večni, a može da nas vodi u smrt“ – poručuje dr Ignatije.

U svojoj vaškršnjoj besedi takođe pominje i da je pogrešna sklonost ljudi sa ovog podneblja da verujemo kako je na zapadu raj. Naime, razvoj tehnologije je delo zapadnog sveta koje je za razliku od pravoslavnog, nastojalo da na hrišćanskim prinicipima uredi svet, ali i da stvori raj na zemlji. 

Međutim, toga raja ne može biti, dok je smrti. Smrt može uništiti jedino Gospod. Zato smo se mi u pravoslavlju, brinuli za istoriju jer smo mi bili svesni da ne možemo sve, ma koliko se razvijali. Ma šta činili, mi to ne možemo. Mi čekamo dan kada će Gospod ponovo doći.

Pozdravljajući Vas radosnim pozdravom današnjega dana: Hristos vaskrse, zaista vaskrese, želim vam srećne vaskršnje praznike, da ih u miru provedete, u radosti i da preneste svi koji verujete u Gospoda radost života, i drugima koji su na bilo koji način ucveljeni, da im prenesete da je Gospod vaskrsao i da se raduju, da će našim mukama jednog dana doći kraj, a njemu neka je slava i hvala u vekome vekova – zaključio je obraćanje episkop požarevačko“ – braničevski. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top