Golubački kotlić, sport i etno sabor

Golubac

Turizam

Golubački kotlić, sport i etno sabor

Foto: TO Golubac

How Good Of A Friend Are You Really?

Sajam Dunava, privredno-turistička i sportska manifestacija od 28. do 30. jula u Golupcu.

Manifestacija koja se trudi da sačuva od zaborava tradiciju i običaje ovoga kraja, biće održana krajem meseca.


Deseti međunarodni sajam Dunava

Sajam Dunava u ovom konceptu traje desetu godinu zaredom, a u okviru ove manifestacije je mnogo poznatiji, sada 52. - Golubački kotlić.

Ranije je to samo bila ribolovačka fešta, ali su turistički radnici shvatili da treba da u svoju sredinu privuku što više ljudi tokom vikenda, kada se održava tradicionalno kuvanje riblje čorbe i u tome su u potpunosti uspeli. Broj posetilaca iz godine u godinu se povećava, a reč je o destinama hiljada. 

Gosti neće biti samo nemi posmatrači, već i učesnici raznih radionica, ali i degustatori. U subotu ih čekaju najukusnije čorbe, a u nedelju gulaš.

Manifestaciju realizuje Turistička organizacija Golubac, uz podršku opštine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, Turističke organizacije Srbije, Tvrđave Golubački grad, Jedriličarskog saveza Srbije i Sportskog saveza Golubac.. 

Evo i kompetnog programa desete manifestacije: 

U petak Nacionalno prvenstvo Mikro kup u jedrenju startuje u 10 sati. 

Program u Zmajevom selu počinje dečijom radionicom od 16 sati, a u 19:30 je planirana pozorišna predstava „Labudovo jezerece“. Za muzičke sladokusce tu su tamburaši od 21 sat. 

U subotu očekuje se šarenolik sadržaj. Drugi dan manifestacije otvaraju pecaroši na plovak, juniori i seniori, od 8 sati, a nastavlja se i takmičenje u jederenju. 

U isto vreme startuju takmičenje u odbojci na pesku i likovna kolonija. U etno dvorištu u podne je otvaranje prodajne izložbe hrane, pića i rukotvorina. 

U Zmajevom selu od 16 sati planirano je Zanatište obdanište - radionice starih zanata za decu i odrasle (kaligrafija, pustlovanje, duborez, vez, opančarstvo). 

Tradicionalni Golubački kotlić, počinje u 17 sati. Kulturno umetnički program Etno sabora od 18:30 čine nastupi folklornih ansambala i solista, kao i izbor za najlepšu devojku Etno sabora. Od 21 sat na programu je koncert Marinka Rokvića. 


Golubački kotlić

Treći dan manifesacije otvaraju u 10 sati  jedrenje, Kup Golupca u gađanju glinenih golubova, disciplina trap (strelište Ponikve), nastavljaju se takmičenja u odbojci na pesku i rad likovne kolonije. 

U isto vreme počinju i Golubačke viteške igre  „Prikazne borbe“, „Bohurt borbe“, kao i radionice: „Mala škola heraldike „, „Škola mačevanja“, „Streličarska radionica“. 

I Zmajevo selo otvara svoje kapije u podne  izložbom fotografija „Srpski viteški red zmaja” Živojina Andrejića. 

Za 16 sati zakazana je promocija trilogije fantastike Miloša Petkovića – „Vukovi sudbine”, „Perunov hroničar” i „Sedam mačeva”, a potom i čas kreativnog pisanja za decu. 

Takođe od 16 sati počinje Moto skup. Muzički program od 18:30 otvaraju demo bendovi, a od 21 nastupa grupa Van Gogh. Koncerti u kulturno umetnički program odvijaće se na letnjoj pozornici pored keja.


Moto skup

Kao uvertira, u nedelju 23. jula, „Žikina šarenica“ biće emitovana upravo iz gradića na Dunavu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top