Golman sa fakultetskom diplomom (FOTO)

Veliko Gradište

Sport

Golman sa fakultetskom diplomom (FOTO)

Foto: privatna arhiva, FK „Radnički“Niš

How Good Of A Friend Are You Really?

Sport i obrazovanje teško idu zajedno, ali postoje i izuzeci. Gradištanac Mladen Živković je uspešan fudbalski golman, ali i diplomirani ekonomista.

Živković  je rođen 26. avgusta 1989. godine u Požarevcu, a odrastao u Carevcu, rodnom selu čuvenog violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca. Prva četiri razreda završio je u svom selu, u područnom odeljenju OŠ „Miša Živanović“ Srednjevo,  od petog do osmog pohađao je OŠ „Ivo Lola Ribar u Velikom Gradištu, a potom Gimnaziju u Velikom Gradištu i na kraju Ekonomski fakultet u Beogradu.

Fakultetsko obrazovanje je još uvek retkost među profesionalnim fudbalerima, a problem je više organizacione prirode.

Fakultet nije bio toliko težak, problem je uskladiti obeveze u klubu, treninge i utakmice sa predavanjima i ispitnim rokovima. Zbog toga sam propuštao ispitne rokove, nisam mogao redovno da pohađam nastavu, što je dovelo do toga da nemam sve potpise i položene kolokvijume, neophodne za izalazak na ispit. Studiranje po „Bolonji“ mi je mnogo otežalo školovanje.Kao profesionalni sportista nisam bio vezan za jedan grad. U to vreme igrao sam u Smederevu i Novom Pazaru. Dva treninga dnevno u gradovima van Beograda i fakultet u prestonici bilo je teško uskladiti. Zbog toga sam bio onemogućen da samo svojim znanjem zaslužim ocenu, već i nizom predispitnih aktivnosti. Na kraju ipak sam uspešno završio“,  priča Mladen Živković.

 

Mladen Živković

Fudbal je među dečacima oduvek bio najpopularniji sport. Kao dete pokazivao je veliki talenat za sportove. Pored fudbala oprobao se i u odbojci i košarci.

„Sport me je veoma privlačio, ali ljubav prema fudbalu je presudila da to bude moj životni put i na profesionalnom nivou“, ističe Živković.

Prve fudbalske korake napravio je sa deset godina braneći za pionirsku selekciju lokalnog seoskog fudbalskog kluba„Carevac“. Pošto je pokazao veliki talenat prelazi u mlađe selekcije u FK „VGSK“ u Veliko Gradište. Iz kadetske selekcije sa samo 16 godina prebačen je vrlo brzo u seniorsku ekipu gradištanskog fudbalskog kluba koji se tada takmičio u četvrtoj fudbalskoj ligi, odnosno Zoni „Dunav“.

Priprema za novi napad

Morao sam da sačekam da napunim 16 godina jer je važilo neko pravilo da sa manje godina nisam mogao da branim za seniorsku ekipu“, kazao je Živković.

Prvi trener mu je bio Slavko Milovanović Cukavac, a posle njega je došao Vjekoslav Manić.

Nakon dve godine u VGSK,  sledeća fudbalska stanica bio je požarevački srpskoligaš FK „Inon“, čime je započeo profesionalnu fudbalsku karijeru.  

U Inonu igra od 2007. do 2009. godine, nakon čega prelazi u drugi srpskoligaški tim - „Slogu“ iz Petrovca na Mlavi, za koji nastupa u sezoni 2009/10. Od 1. jula 2010. godine prelazi u  FK „Smederevo“, takođe srpskoligaša u to vreme. Prve sezone je bio zamena, a u sezoni 2012/2013 došao je do mesta prvog golmana i postao bitna karika u timu koji se borio za opstanak u ligi te sezone. Kako je klub ispao iz Jelen Super lige i počeo da se raspada, Živković je zatražio raskid saradnje, mada je imao potpisan ugovor do juna 2015. godine. Za FK „Smederevo“ odigrao je 35 utakmica. Potom odlazi na šest meseci u superligaški „Donji Srem“.

Nakon Super fudbalske lige Srbije oprobao se i u bugarskom Černomorecu iz Burgasa i tako napravio prvi korak i u međunarodnoj karijeri. Nakon godinu dana vraća se u srpsku Superligu i u Novom Pazaru brani od 2015. do 2017 godine. Trenutno je prvi golman u Radničkom u Nišu.

Mladen sa ekipom Radničkog iz Niša

Sa utakmica Super fudbalske lige Srbije

 „Od svih klubova za koje sam igrao, nažalost postoje samo VGSK i Novi Pazar. Ostali su se ili ugasili ili su formirani novi, sličnog naziva“, konstatuje Živković.

 

Pomno prati razvoj situacije na terenu

Može se reći da je sada na vrhuncu sportske karijere, a i njegov klub je dočekao svojih pet minuta. Beleže odlične rezltate u Super ligi, a posle 35 godina Nišlije su zaigrale i u Evropi. Prošle godine su završili na trećoj poziciji i sada su u samom vrhu tabele, dele drugu i treću poziciju za Partizanom.

Priprema na nastavak igre na utakmici sa Crvenom zvezdom

Najveće sportske uspehe Živković je svakako ostvario u Radničkom, treće mesto u Superligi i drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope kada je Mladenova ekipa izgubila u Tel Avivu rezultatom 2:0, a u revanšu na Čairu bilo je 2:2. Veliki protivnik je bio krupan zalogaj i pune ruke posla za Živkovića, morao je, nažalost, više puta da vadi loptu iz mreže.  

Uspešna odbrana na meču sa Crvenom zvezdom

U prvom kolu posle 4:0 u Nišu, Gzira je pobeđena i na Malti, rezultatom 1:0.    


Mladen Živković, na utakmici sa malteškom Gzirom

„Posle 35 godina uspeli smo da izborimo Evropu i odigramo velike utakmice u Nišu. Nismo još uvek bili na nivou jednog Makabija u organizacionom ili bilo kom drugom smislu. Stvarno bi bila senzacija da smo uspeli da ih pobedimo. Imali smo veliku želju. Uglavnom u takvim duelima, onaj ko je totalni autsajder je specijalno motivisan“, objašnjava on.

 

I ovo je deo sporta

U sportu, ali i u životu uopšte, važi pravilo da tim koji pobeđuje ne treba menjati, ali...

 „Ugovorom sam vezan za Radnički do kraja sezone. Mogućnost za odlazak u sportu uvek postoji, ako se pojavi ponuda koja zadovoljava i klub i mene. Nikad se ne zna. Iskreno, uvek sam okrenut klubu za koji nastupam, tako da se ne opretećujem previše“, zaključio je Mladen Živković.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Vredno sećanja” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top