Godina 2019. u znaku jubileja – 80 godina škole

Požarevac

Društvo

Godina 2019. u znaku jubileja – 80 godina škole

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Novogodišnji intervju sa direktorom Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, Goranom Segerom.

O aktivnostima i uspesima ove obrazovne ustanove pisali smo tokom cele godine, a kroz razgovor sa direktorom prisetićemo se onih najznačajnih i otkriti deo planova za 2019.godinu.

Šta je obeležilo 2018.godinu u školi na čijem ste vi čelu?

Kalendarsku 2018.godinu obeležili su učenici sa svojim rezultatima na svim nivoima takmičenja, od opštinskog do republičkog nivoa.Oko 250 učenika uzelo je učešće u pojedinačnim i ekipnim takmičenjima, gde su postigli izuzetne rezultate, odnosno jedno od prva tri mesta.Iz deset predmeta su učestvovali, a čak iz devet predmeta učenici naše škole su uspeli da osvoje jedno od prva tri mesta na republičkom nivou, što je izuzetan rezultat.Veliki broj dece je uzeo učešće i na likovnim i literarnim konkursima, mnogi od njih su dobitnici različitih priznanja i nagrada.

Sigurno da iza takvih rezultata stoji kvalitetan rad. U čemu je tajna uspeha?

Pre svega radi se o dobrom timskom radu, zajedničkom zalaganju učitelja, predmetnih nastavnika i velikom angažovanju učenika.Moram da napomenem da je izuzetna saradnja ostvarena sa Savetom roditelja, kao i sa roditeljima učenika čija su deca učestvovala na takmičenjima.

Škola je organizator brojnih događaja, koje biste aktivnosti posebno izdvojili?

U proleće smo organizovali manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ za buduće prvake, koja je kod nas prvi put organizovana pre 15 godina, a sada je opšteprihvaćena i organizuje se i u drugim požarevačkim školama.Situacija je takva da se broj dece iz godine u godinu smanjuje i da se sve obrazovne ustanove svojim kvalitetom „bore“ za učenike i zato je ova manifestacija idealna prilika da se roditeljima i budućim đacima pokažu i dobre i  loše strane škole.

Zgrada Osnovne škole Kralj Aleksandar prvi

Organizovali smo „Dan nauke“ tokom koga su nastavnici fizike i hemije prikazali različite oglede kroz rad sa učenicima.Takođe, obeleženi su svi značajni datumi poput „Dana zdrave hrane“ i „Dana planete zemlje“, kada organizujemo različita predavanja i manifestacije shodno njihovim interesovanjima.Ove godine održani su 15.“Kraljevski dani“, specifična manifestacija za učenike naše škole.Ovogodišnja priredba bila je malo drugačija,a opet izuzetno posećena.Koristim ovu priliku da se svim zaposlenima zahvalim na velikom angažovanju i nadam se da ćemo tako dobru saradnju nastaviti i u 2019.godini.

Škola organizuje likovnu koloniju pod motom „Đurina paleta“, pod čijim je imenom i osnovano udruženje mladih slikara OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ i to je nešto jedinstveno.Do sada smo uspeli da organizujemo tri likovne kolonije, a radovi dece, zajedno sa radovima renomiranih likovnih umetnika, krase enterijer škole.

Nedavno je u našoj školi održano savetovanje o učeničkim zadrugama kome je prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, zajedno sa dva državna sekretara. Učestvovao je veliki broj škola iz Braničevskog i Podunavskog okruga i predstavnici Školskih uprava iz Beograda, Jagodine i drugih gradova. Pored toga, vaterpolo trener Dejan Savić, osvajač svih takmičenja u ovom sportu, bio je gost u našoj školi.To je nešto posebno što bih izdvojio u 2018.godini.

Mnogo toga je urađeno protekle godine, a kakvi su planovi za 2019.godinu?

Svake godine se trudimo da stvorimo bolje uslove za život i rad u školi.Kupljeni su dečiji ormarići, značajna sredstva uložena su u sređivanje boravka, okrečene su prostorije kuhinje, zamenjena olučna instalacija.Jako je značajno i ono što se ne vidi. Naime, intenzivno radimo na legalizaciji svih objekata škole, a samim tim ćemo dobiti i upotrebnu dozvolu.

Godina 2019. biće u znaku jubileja – 80 godina škole.U pripremi je monografija koja će obihvatiti sve najznačajnije momente od osnivanja škole do danas.Takođe, pripremamo ukupno sedam projekata ka Ministarsvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Organizovaćemo i neke specifične akcije, ali o tome kada dođe vreme.Hor nastavnika već punih sedam godina radi i intenzivno se priprema za koncert koji će biti ogranizovan u februaru.

Antrfile: Novogodišnja čestitka direktora škole

Kao direktor škole želim da imamo što više dece u Srbiji, to nam je najznačajnije.Đacima želim da pre svega budu zdravi i da imaju dobre ocene, a učenicima osmog razreda da upišu željene škole. Svim kolegama, direkotrima škola, građanima Požarevca, želim da budu zdravi, srećni, uspešni i zadovljni u 2019.godini.Detalj sa priredbe

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top